Dankzij deze tips blijft jouw lederen handtas langer mooi
© Mieke Dierckx

Dankzij deze tips blijft jouw lederen handtas langer mooi

Leestijd: 1 min

Een nieuwe handtas gekocht? Dan wil je die natuurlijk liefst zo lang mogelijk in perfecte staat houden. Om ervoor te zorgen dat je lederen tas jarenlang meegaat en er altijd als nieuw uitziet, is het essentieel om ze op de juiste manier te verzorgen. We sommen de beste tips op. 

/

Reinigen

Met water en schoonmaakmiddelen op je tas tekeer gaan is ab-so-luut uit den boze, maar uiteraard, soms slaat het noodlot toe en kan je niet anders. Allereerst is het beter om vuil af te borstelen met een zachte, schone borstel. Vervolgens kan je ze met een vochtige doek (geen natte!) reinigen. Als er geen zichtbare vlekken meer zijn, zou dit voldoende moeten zijn.

Als je toch een vlek op je tas krijgt, behandel ze dan onmiddellijk met een speciale leervlekkenverwijderaar of een mengsel van water en azijn. Dep de vlek voorzichtig zonder te wrijven. Als je tas nat wordt, laat ze dan best op natuurlijke wijze drogen, weg van directe warmtebronnen zoals radiatoren. Forceer het droogproces niet, omdat dit het leer kan beschadigen.

/

Bevochtigen

Net als huid heeft leer vocht nodig om soepel te blijven. Zo niet, dan zal leer na verloop van tijd gaan rimpelen en uitdrogen. Maar opgelet, sommige ledersoorten vereisen een andere aanpak!

Lees ook: Deze nieuwe culinaire hotspots in Brussel moet je uittesten

Beschermen

Om het leer te beschermen tegen vuil en vocht raden ze bij tassenontwerpster Mieke Dierckx aan een PFAS/PFOS-vrije spray te kiezen. Het is belangrijk om de droogtijd te respecteren voordat een favoriet item weer tevoorschijn wordt gehaald of veilig wordt opgeborgen.

Opgelet: lakleer, gelakt leer en printerleer mogen NIET WATERDROOG gemaakt worden met een glanzend product! Het leder wordt dan dof en vlekkerig. Mieke Dierckx raadt de producten van Collonil (1909) aan omdat ze grondig getest zijn.

/

Bewaren

Wanneer je je tas niet gebruikt, vul deze dan met papier of een zachte doek om de vorm te behouden. Bewaar de tas in een stoffen tas om te voorkomen dat het leer stof en vuil verzamelt.

Lees ook: Sluit de festivalzomer van 2023 af met deze drie festivals in september

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.