Dallas Cowboys Cheerleaders: extreme bodyshaming komt aan het licht
© Netflix

Dallas Cowboys Cheerleaders: extreme bodyshaming komt aan het licht

Leestijd: 1 min

In Texas geldt: hoe groter, hoe beter. Tenminste, als je in een diner zit met een burger en frietjes. Maar niet als je cheerleader bent voor de Dallas Cowboys, zo blijkt uit de nieuwe Netflix-serie 'America's Sweethearts: Dallas Cowboys Cheerleaders'.

We wisten niet wat we moesten verwachten van een show over cheerleaders, maar het was zeker niet het openlijk body-shamen en neerhalen van vrouwen. We hadden meer empowerment, inclusiviteit en diversiteit verwacht. In plaats daarvan leek het wel of we terug gingen in de tijd. Recht naar de jaren 90 toen Victoria Beckham twee maanden na de bevalling van haar zoon tijdens een Britse talkshow werd gevraagd of ze weer op haar ‘normale’ gewicht was. Toen ze ongemakkelijk antwoordde met ja, haalde presentator Chris Evans een weegschaal tevoorschijn. Ja, dit is echt gebeurd en dit beschamende televisiemoment kan je hier bekijken.

Anno 2024 lijkt de serie over de Dallas Cowboys Cheerleaders het wereldbeeld waarbij de eigenwaarde van vrouwen bepaald wordt door hun gewicht en kledingmaat alleen maar te versterken.

Hoe versterkt de serie verouderde schoonheidsnormen?

Zo onthult de serie een verontrustende geschiedenis van bodyshaming die teruggaat tot de oprichting van de Dallas Cowboys Cheerleaders in de jaren ’70. En hoewel de organisatie beweert dat ze de expliciete gewichtsvereisten achter zich hebben gelaten, blijkt de enorme druk op de vrouwen om een bepaald lichaamstype te behouden oncomfortabel duidelijk. De huidige verwachting van de organisatie is dat cheerleaders “goed geproportioneerd moeten zijn in danskleding”. Kan iemand alsjeblieft definiëren wat goed geproportioneerd is?

Natuurlijk beseffen we dat dit probleem veel verder gaat dan de DCC. Professioneel cheerleaden lijkt in zijn algemeenheid te worstelen met verouderde schoonheidsnormen en praktijken die uiterlijk boven atletisch vermogen en welzijn stellen. De DCC heeft nochtans de kans om de weg naar verandering te leiden, als een van de meest bekende squads ter wereld.

Americas_Sweethearts_Dallas_Cowboys_Cheerleaders_E3_00_08_04_15.png,Americas_Sweethearts_Dallas_Cowboys_Cheerleaders_E3_00_08_04_15

Netflix

Wat is de toekomst van de Dallas Cowboys Cheerleaders?

Wat wij hopen te zien, zijn cheerleaders die ook echt het zelfvertrouwen en empowerment belichamen dat ze vertegenwoordigen. Daarbij hopen we dat body-shaming en degradatie verleden tijd worden. En we lijken niet de enige te zijn.

Zo staat de Instagram-pagina van Kelli Finglass, de niet zo sympathieke directrice van de Dallas Cowboys Cheerleaders vol met boze reacties. “De DCC worden extreem onderbetaald, en jouw methoden en onredelijke lichaamsverwachtingen veroorzaken eetstoornissen en angst en je denkt dat dit allemaal gerechtvaardigd is door ‘passie’ voor cheerleaden. Je bent een vrouw die vrouwen uitbuit.” Of nog: “Je zou je moeten schamen voor je falen en het bodyshamen van jonge vrouwen.”

Het is duidelijk dat de Dallas Cowboys Cheerleaders – en de bredere wereld van professioneel cheerleaden – op een kruispunt staan. De vraag is nu of ze ervoor zullen kiezen om de weg naar een inclusievere toekomst te leiden of vast te blijven zitten in een verleden dat allang aan vervanging toe is.

Naar een artikel op de website van Marie Claire Australië.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Bodyshaming, Cheerleaders, Docuserie, Netflix.