Feiten en fabels over cosmetische ingrepen
© Shutterstock

Feiten en fabels over cosmetische ingrepen

Leestijd: 4 min

Dr. Jani van Loghem is een internationaal gerenommeerd cosmetisch arts en vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde. Dé persoon dus om ons wat meer tekst en uitleg te geven over cosmetische injecties zoals botox en fillers.

 

Wat is het grote verschil tussen een cosmetisch arts en een plastisch chirurg?

“Het verschil tussen beide ligt voornamelijk in de focus van hun behandelingen. Een cosmetisch arts legt zich voornamelijk toe op cosmetische behandelingen die vaak ook preventief gebruikt worden, terwijl een plastisch chirurg herstellende en reconstructieve ingrepen uitvoert.”

 

Wat zijn op dit moment de populairste cosmetische behandelingen?

“Tegenwoordig heerst er een grote angst om er behandeld uit te zien. Iedereen heeft al eens beelden gezien van onnatuurlijke resultaten. Steeds meer patiënten zijn daarom nu op zoek naar een subtiele verbetering. Vroeger vroeg een patiënt enkel naar vollere lippen. Nu vragen ze al sneller naar een volledige behandeling, met injectables in een kleine dosis op verschillende plaatsen in het gezicht. Dit heeft als resultaat dat je er frisser en beter uitziet, zonder dat je meteen ziet waardoor het komt.”

 

Zie je steeds vaker jonge mensen die zich aan injectables en fillers wagen?

“Jazeker, de nieuwe generatie groeit op in een wereld waar het normaal en veilig is. De sociale angst is aanzienlijk verminderd. De vorige generatie werd omringd door horrorbeelden en geloofde dat injectables permanente middelen waren, met onomkeerbare resultaten.”

 

Zijn cosmetische ingrepen veiliger geworden dan enkele jaren geleden?

“Er zijn steeds meer artsen die zich intensief toeleggen op de cosmetische geneeskunde. Daardoor weten we nu veel meer over de producteigenschappen van verschillende injectables. Maar ook de injectietechnieken zijn veel verbeterd, waardoor er minder kans is op complicaties. Doordat het inzicht en de vakkennis steeds uitbreidt, zijn cosmetische ingrepen zeker veiliger geworden dan voordien.”

 

Wat is het gevaar bij het gebruik van producten van lage kwaliteit. Hoe garandeert u hoge kwaliteit bij Doctors Inc?

“Het meest voorkomende gevaar bij het gebruiken van producten van lage kwaliteit en de verkeerde injectietechnieken is granuloomvorming. Hierbij verzet het lichaam zich tegen het product, waardoor er ophopingen ontstaan onder de huid. Een cosmetisch arts met de juiste kennis zal dit steeds voorkomen.”

 

“Zelf verdiep ik me al jaren in de vakliteratuur en ben ik lang voorzitter geweest van de Product- en Complicatie Registratie Commissie van de NVCG. Met de uitgebreide en specifieke kennis die ik hierdoor heb gekregen, heb ik zelf de producten geselecteerd waarmee ik werk en waarvan ik weet dat ze veilig zijn.”

 

Wat is het grote verschil tussen fillers en botox?

“Hoewel beide injectables zijn, is er wel degelijk een groot verschil. Botulinetoxine, waarvan Botox een merknaam is, is een geneesmiddel dat voortkomt uit de neurologie. Het verzwakt de spieren en onderbreekt het signaal van het brein naar de spier. Dit is een tijdelijk effect, dat zich na 3 à 4 maanden vanzelf weer herstelt. Botulinetoxine wordt bijvoorbeeld gebruikt om fronsrimpels of oogleden te corrigeren.”

 

“Fillers zijn geen geneesmiddel, maar een medisch hulpmiddel dat volume geeft. Er zijn enorm veel verschillende soorten en types, die allemaal bedoeld zijn voor verschillende plaatsen en dieptes in de huidlaag.”

 

cosmetische ingrepen

nans

Wat gebeurt er juist met ons gezicht wanneer we verouderen?

“Onze huid wordt minder flexibel en dunner, waardoor er zich rimpels vormen, bloedvaten zichtbaar worden en pigmentvlekken ontstaan. Maar onderhuids gebeurt er nog veel meer. Zo verliezen onze botten en vetweefsel volume, gaan de spieren anders werken, enzovoort. Enkel door naar het volledige gezicht te kijken, en niet alleen maar de oppervlakkige veranderingen, kan je de veroudering van het gezicht volledig begrijpen en deze tegen gaan met cosmetische behandelingen.”

 

Is het taboe rond cosmetische ingrepen in Nederland al verder doorbroken dan in België?

“Ja, ik merk zeker een verschil tussen beide landen. In Nederland zijn cosmetische ingrepen in het algemeen meer bespreekbaar. Het is moeilijk om exact de vinger te leggen op de reden hiervoor. Wat bijvoorbeeld wel zeker een invloed heeft, is dat BN’ers meer uitkomen voor hun cosmetische behandelingen dan bekendheden in België.”

 

Waarom blijft er rond dit onderwerp taboe heersen, denkt u?

“Ik geloof dat hierbij twee aspecten zeer bepalend zijn. Ten eerste maken we ons soms nog zorgen over de veiligheid van cosmetische behandelingen. De sociale angst is verminderd, maar is er zeker nog. Ten tweede willen mensen graag dat men denkt dat ze vanzelf zo mooi zijn. Er heerst nog een zekere schaamte om ijdel te zijn.”

 

Is er kans op verslaving bij cosmetische behandelingen als fillers en botox?

“De meeste patiënten komen terug voor een onderhoud van een eerdere ingreep. Sommige patiënten worden enorm enthousiast over wat we voor hen kunnen doen. Ze zien hoe het werkt en dat ze geen pijn lijden, wat de drempel verlaagt. Als ze zo enthousiast worden dat ze niet meer rationeel nadenken, wordt het mijn taak om hen tegen te houden en te adviseren.”

 

“Mensen die echt verslaafd zijn, zullen al hun geld ergens aan uitgeven, waardoor ze zelfs financiële problemen kunnen krijgen. Dat heb ik nog niet gezien bij mijn patiënten. Wel zie ik mensen die beperkte middelen hebben en een heel jaar sparen voor een cosmetische ingreep. Daaraan zie je dat het enorm veel betekent voor hen.”

 

“Maar als we spreken over een ware verslaving, hebben we het over zeer dwangmatig gedrag, dat gepaard gaat met ernstige symptomen. Denk bijvoorbeeld aan Body Dismorphic Disorder (BDD), een psychische aandoening waarbij men een obsessieve angst heeft voor afwijkingen van het lichaam. Patiënten waarbij ik een vermoeden van BDD heb, behandel ik niet en stuur ik naar een psychiater voor een beoordeling. Maar dat komt, gelukkig, niet zo vaak voor.”

 

De filosofie van Doctors Inc. is om met behulp van minimale ingrepen iemands natuurlijke schoonheid naar buiten te brengen. Betekent dit dat u dan ook behandelingen afwijst als iemand te extreme wensen heeft die niet in overeenstemming zijn met jullie filosofie?

“Ik respecteer iedereen zijn smaak en kan meegaan in iemand zijn wensen, maar er zijn zeker ook grenzen. Als ik niet begrijp wat iemand mooi vindt, voer ik de behandeling niet uit of in veel beperktere mate. Sommige patiënten vragen bijvoorbeeld heel veel volume in hun wangen. Dan zal ik wel een filler plaatsen, maar slechts een kleine dosis.”

 

“Na een aantal behandelingen krijgen sommigen ook een blinde vlek: zodra de effecten van fillers of botox een beetje verminderen, komen ze meteen terug voor nieuwe injecties. Het is mijn taak als arts om deze patiënten te beschermen tegen zichzelf.”

 

Meer weten: www.doctors-inc.com.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Botox, Cosmetische ingrepen, Fillers, Injectables, Jani van Loghem.