Cate Blanchett: lees hier het volledige Marie Claire interview
© Antoine Passerat

Cate Blanchett: lees hier het volledige Marie Claire interview

Leestijd: 4 min

Hoewel Cate Blanchett zo weinig mogelijk met haar uiterlijke schoonheid wil bezig zijn, is ze het gezicht van Giorgio Armani’s Si parfum. Voor de campagne toont ze de vrouw in al haar facetten. Wij zijn benieuwd naar welke van al die vrouwen er nu echt voor onze neus zit. Eentje met inhoud, zo blijkt, en met zo’n zwoele stem dat we twee keer moet kijken om te zien of zij het wel is.

Hoe zou je Si Van Giorgio Armani in drie woorden omschrijven?

Cate Blanchett: “Complex, sensueel en krachtig.”

Wat betekent parfum voor jou?

“Geuren hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Ze bepalen mijn stemming en gemoed. Je komt een gebouw binnen, een keuken, je grootmoeders huis, de natuur,… de geur, en het bijkomende gevoel dat je tegemoet komt, speelt in op je manier van denken. Ik vind het geweldig dat Armani een parfum creëerde dat zo positief is. Niet enkel in haar naam. Het parfum heeft diepte, mysterie en kracht. Maar ook lichtheid en zoetheid. Helemaal in lijn met Armani’s leven als ontwerper en zijn visie op de vrouw.”

In de campagne vertolk je de verschillende aspecten van het vrouw-zijn. Maar met welke emoties en eigenschappen zou je jezelf het best omschrijven?

“Altijd beter willen zijn, saai, eigenzinnig (lacht). Je denkt altijd eerder aan de negatieve zaken. Ik denk dat ik een zeer gepassioneerd persoon ben. En dat ik ongeduldig ben, maar relatief dapper. Al heeft dat als keerzijde dat ik periodes van diepe twijfel doormaak. Maar kijk, als je me dit morgen vraagt som ik waarschijnlijk drie totaal andere zaken op!”

Wat betekent schoonheid voor jou?

“Voor mij verliezen de dingen hun schoonheid en aantrekking met een zelfbewustzijn. Die hele selfie-cultuur vind ik niet mooi. Daarom vind ik de natuur zo angstaanjagend mooi en inspirerend. Omdat het gewoon is. En het evolueert en verandert. De echte mooie dingen hebben een element van vergankelijkheid en spontaniteit in zich.”

Heeft de filmwereld je kijk op schoonheid beïnvloed?

“Je moet je beschermen tegen de perceptie van schoonheid als actrice. Want een deel van actrice zijn, gaat er net om dat je karakters moet spelen waarvan je ook de fouten en de lelijke kant moet laten zien. Als je te gefixeerd bent op het uiterlijk van een karakter of op hoe je eruit ziet op het scherm, geraak je niet tot in de diepte van een rol. Dat zelfbewustzijn moet je van je af kunnen zetten. Al is het onvermijdelijk stil te staan bij hoe een karakter moet overkomen op anderen.

Ik heb soms mijn bedenkingen over de verandering die de digitale wereld van vandaag met zich meebrengt. In een wereld waarin iedereen mooi wil zijn en de hoge resolutie van het scherm elk klein detail zo scherp weergeeft kan het medium zelf een obstakel vormen. Alles wordt bestudeerd en moet er zo goed mogelijk uitzien. Dat kan ertoe leiden dat sommige verhalen niet op een juiste manier worden verteld.”

Maar je bent erg mooi, hoe blijf je er zo goed uitzien?

“Dank je, ik liet mijn haar en make-up net doen! (lacht) Ik probeer er zo weinig mogelijk mee bezig te zijn. Ik denk dat je er in elk stadium van je leven zo goed mogelijk wil uitzien, maar wel als jezelf. Natuurijk zorg ik goed voor mijn huid en kies ik voor een bepaalde stijl. Ik eet gezond. Ik heb vier kinderen, ik vind ik dat ik hen het goede voorbeeld moet geven.”

Wat is je beautyritueel?

“Ik gebruik al vijftien jaar dezelfde beautyproducten en afhankelijk van het seizoen, een droog of vochtig klimaat, pas ik dat aan. Maar zonnebescherming is echt essentieel.”

Wat maakt je gelukkig?

“Het meeste hou ik van dagen die volledig open zijn en er niets in de agenda staat. Een dag dat niets moet. Zo hadden we echt een fantastische kerst vorig jaar. De laatste in Australië voor we terug naar Engeland gingen. We beslisten om die enkel met de jongens, onze dochter, mijn man en mezelf door te brengen. Er was dus niemand die toekwam of wegging of iemand anders om voor te koken. Dat was zo ontspannen. Heerlijk. Op zo’n dag kunnen er wel mensen langskomen of je kan beslissen om iets te doen, maar niets dat op voorhand al vast ligt. Ik hou ervan geen plan te hebben.”

Welke levensles zou je aan je kinderen willen meegeven?

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze leren niet bang te zijn om fouten te maken. Fouten zijn onvermijdelijk en een belangrijk onderdeel van het leven. Daaruit vloeit voort dat ze risico’s moeten durven nemen. Niet in de zin van drugs gebruiken of roekeloos met de auto rijden aan de verkeerde kant van de weg (lacht), maar berekende risico’s durven nemen.”

Welke vrouw inspireert je?

“Ik heb een vriendin die tegen kanker vecht en ik vind het ongelooflijk inspirerend hoe ze daarmee omgaat, hoe ze het aanpakt en me toelaat haar strijd van dichtbij te volgen. Ook de vrouwelijke vluchtelingen die ik ontmoette zijn bewonderenswaardig. Met zo’n groot hart en vol optimisme blijven ze vechten en geloven in hun zaak.”

En als actrice?

“Ik kijk op naar Sarah Bernhardt, Eleonora Duse en Pina Bausch, grote vrouwen uit het theater uit een tijd waarin ze moesten vechten om een plaats op het podium te bemachtigen. En dat deden ze door hun rollen op een krachtige en haast magnetische manier te vertolken. En door een enorme verscheidenheid aan rollen neer te zetten. Erg inspirerend.”

Wat was de rol van je leven?

“Jeetje, ik hoop dat ik die nog niet had. Ik speelde reeds enkele erg mooie rollen, maar vrij recent deed ik mee aan een visueel kunstwerk in Berlijn van een vriend: Julian Rosefeldt, Manifesto* genaamd. Het is een museumstuk met 13 verschillende schermen, dat geëxposeerd werd in verschillende musea en galerijen. Een soort ode aan de hand van collages van verschillende manifesto’s van bekende kunstenaars. Het was briljant. Ik was daar heel erg bij betrokken.”

En welke rol wil je ooit nog spelen?

“Daar denk ik eigenlijk nooit over na, er moet gewoon iemand zijn die me benadert of een idee oppert waar ik nooit eerder aan dacht.”

*Neem zeker eens een kijkje naar de Manifesto’s van Julian Rosefeldt: hij maakte een collage van alle belangrijke Manifesto’s uit de geschiedenis, van Marx tot Fontana, … vertolkt door Cate Blanchett aan de hand van 13 verschillende types in kortfilms. Heel interessant voor wie houdt van een streepje geschiedenis en kunst.

Si Passione van Giorgio Armani, € 69 voor 30 ml.

Cate Blanchett

Lees hier een artikel over de echte namen van 20 celebs.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.