Cartier plaatst geurkunstwerk aan Palais de Tokyo in Parijs
© Quyen Mike, Cartier

Cartier plaatst geurkunstwerk aan Palais de Tokyo in Parijs

Leestijd: 1 min

In Parijs gaat Fiac van start, een groot kunstfestival. Het is geen toeval dat er net nu aan Palais de Tokyo een glazen cabine staat met daarin een wolk. En niet zomaar een wolk, maar een wolk van parfum. Een kunstwerk geurend naar het nieuwe herenparfum l’Envol van Cartier.

Parfumeur Mathilde Laurent bouwde de geur op rond Mead, een erg oude drank die als een soort godendrank wordt beschouwd. Tetsuo Kondo Architects en een team van ingenieurs zorgden voor een cabine waarin de koude lucht onderaan en de warme lucht bovenaan de geurwolk stabiliseren.

Deze kunstinstallatie, Le Nuage Parfumé, is de eerste van de OSNI-reeks: een Unidentified Scented Object. Het plan is om dit in de toekomst te herhalen. Telkens worden kunst en parfum samengebracht om in de vorm van een geurkunstwerk met elkaar in dialoog te treden.

Wij mochten in Parijs alvast een kijkje nemen in het eerste geurkunstwerk van de reeks. Na even aanschuiven, betreden we de glazen ruimte en nemen we een wenteltrap naar de wolk. We vertoeven letterlijk met ons hoofd in de wolken, waar diepe, mannelijke geurnoten ons tegemoet komen: karaktervol en toch zacht, mysterieus en een beetje bitter.

Een heel fijne ervaring. Zeker wanneer de avond valt lijkt deze wolk achter glas op te lichten. Mooi! Een creatie die zeker niet moet onderdoen voor andere kunstwerken. Het was in ieder geval het meest poëtische dat ik zag op de Fiac tentoonstelling.

Cartier

Mathilde Laurent gefotografeerd door Quyen Mike voor Cartier

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Cartier, Fiac, Kunst, Palais De Tokyo, Parfum.