Bye bye, zwarte puntjes!
©

Bye bye, zwarte puntjes!

Leestijd: 2 min

Ze zitten liefst van al op je neusvleugels, maar ook je kin, oren, rug en voorhoofd zijn geliefde plekjes. Maar dat betekent nog niet dat ze op je gezicht en lichaam moeten blijven zitten. Dit is ons strijdplan tegen zwarte puntjes. 

Wat is een zwart puntje?

Zwarte puntjes, open comedonen of mee-eters zijn poriën die verstopt zitten met een mix van talg, dode huidcellen en de Propionibacterium acnes, een bacterie die bij elke mens in de huid zit, zich voedt met vetzuren uit talg en gelinkt wordt aan acné. Die mix oxideert in contact met zuurstof en wordt zwart.

Hoe raak je ze kwijt?

zwart puntjes

Reken op salicylzuur

Veel skincareproducten die moeten helpen bij acné bevatten silicylzuur en dat is logisch. Het zuur, ook wel BHA genoemd, helpt de celvernieuwing een handje zodat dode huidcellen niet zo lang op de huid blijven liggen en helpt je poriën zuiver houden. Je vindt het in cleansers (Pure Active Intensive 3-in-1 van Garnier (€ 6,99) met bosbesextract, houtskool en salicylzuur werkt als reiniger, scrub en masker), maar hoe langer het zuur op je huid zit, hoe beter. Vandaar dat een lotion nadat je je gezicht hebt gereinigd een aanrader is. Eén van de meest gehypete is de Skin Perfecting 2% BHA Liquid van Paula’s Choice (€ 31,90) voor de gecombineerde tot vette huid met de hoogste in cosmetica toegestane concentratie salicylzuur. De lotion exfolieert het huidoppervlak, belooft je poriën te reinigen en zo zwarte puntjes te voorkomen en bevat ook kalmerende ingrediënten. (Voor droge, gevoelige en normale huid is er de versie met 1% BHA.)

Opgelet: ga niet in overdrive. Gebruik je product met salicylzuur één à twee keer per dag en als je huid geïrriteerd raakt of erg droog of trekkerig aanvoelt, schakel je over op een product met een minder hoge concentratie. Of gebruik je het minder vaak. (Of stop je.)

Exfolieer geregeld

Dode huidcellen kunnen poriën verstoppen. Eens, maximaal twee keer, per week je gezicht scrubben met een mild product is dus geen slecht idee. Of je gebruikt een milde peeling met glycolzuur die dode huidcellen losweekt. De Super Acids X-Treme After-Party Scrub van Rodial (€ 50) combineert microscrub- en kleideeltjes met salicyl- en glycolzuur voor een diep gereinigde, gladde huid met minder imperfecties en minder zichtbare rimpels. Vitamine E en karitéboter kalmeren de huid.

zwarte puntjes comedonen

Reinig goed 

Het is nooit een goed idee om met make-up te gaan slapen, hoe laat of vroeg het ook is en hoeveel gin tonics je ook hebt gedronken. Make-upresten kunnen je poriën verstoppen met alle gevolgen van dien. Kies een zachte reiniger (wij zijn fan van oliecleansers om in alle zachtheid make-up, talg en vuiltjes weg te nemen, zoals de Recette de Pureté Reinigingsolie & Make-up Remover van Cîme, € 17,50). Of ga voor het grondigere werk en investeer in een reinigingsborstel die je huid beter reinigt dat je vingers of een washandje. (Dat is wetenschappelijk bewezen.) Bovendien geeft zo’n borstel je huid ook een milde scrub. De Luna 2 van Foreo (€ 199, o.m. bij Parfuma in Antwerpen) werd vernieuwd: er bestaat nu een siliconen reinigingsborstel per huidtype en haalt 99,5% van alle talg en vuil van de huid.

Laat je onder handen nemen (of doe dat zelf)

Heb je last van grote, hardnekkige mee-eters, dan kan je altijd terecht bij de dermatoloog of de schoonheidsspecialiste. Die haalt ze weg met zogenaamde comedonenlepeltjes. Die vind je ook bij de apotheek of bij de drogist. (Op bol.com vind je een Comedonenlepelset met 5 tools om mee-eters en puistjes aan te pakken.) Je kan dus ook zelf aan de slag. Zorg dat je altijd op een gereinigde huid te werk gaat en dat je lepeltjes ontsmet zijn. (Draag eventueel handschoentjes om het risico op infectie te verminderen.) Leg een warme handdoek op je gezicht (of stoom het een tijdje) om de poriën te verwijden zodat je makkelijker met je lepeltje aan de slag kan. Plaats het op de mee-eter en druk tot de inhoud naar buiten komt. (Er zijn voldoende filmpjes op YouTube die uitleggen hoe je ze moet verwijderen. Opgelet: ze zijn verbazingwekkend verslavend om naar te kijken.)

Een andere, makkelijkere (tijdelijke) oplossing zijn mee-etersstrips zoals de Zuiverende Strips van Diadermine (€ 5,49 voor 6) die het vuil uit de poriën trekken. Gebruik ze eens per week op je neus, kin of voorhoofd.

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Beauty, Comedonen, Glycolzuur, Mee-eter, Peeling, Salicylzuur, Scrub, Skincare, Zwarte puntjes.