Belg Pieter Mulier is de nieuwe creatief directeur van Alaïa
© Pierre Debusschere

Belg Pieter Mulier is de nieuwe creatief directeur van Alaïa

Leestijd: 1 min

De Belgische modeontwerper Pieter Mulier wordt de nieuwe creatief directeur van modehuis Maison Alaïa. Eerder werkte hij als de rechterhand van Raf Simons bij onder andere Jil Sander, Dior en Calvin Klein. 

/

“Met de aanstelling van Pieter breekt een nieuw hoofdstuk aan voor ons modehuis. Samen met hem willen we de waarden en kenmerkende stijl van Alaïa ook in de toekomst blijven verder zetten”, schrijft Myriam Serrano, CEO van Alaïa, in een persbericht. “Pieter staat bekend om zijn uitzonderlijke technische talent en toewijding aan ambacht, zijn scherpe oog voor constructie en een gevoel voor tijdloze schoonheid die diepgeworteld is in de creatieve aanpak van ons modehuis.”

Lees ook: Zo ziet de eerste collectie van Raf Simons voor Prada eruit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door PIETER MULIER (@pieter_mulier)

/

Wie is Pieter Mulier?

Mulier studeerde architectuur aan de LUCA School of Arts in Brussel maar ging kort na zijn afstuderen als stagiair aan de slag bij Raf Simons. Hij is er nooit weggegaan. In 2003 werd hij hoofdontwerper van het gelijknamige mannenlabel van Simons en dat bleef hij tot 2010. Van 2006 tot 2009 werkte hij ook als consulent voor Jil Sander waar Simons toen creatief directeur was. In 2010 ging hij er fulltime aan de slag. Toen Simons het Duitse merk inruilde voor Dior in 2012 ging Mulier met hem mee. Hij deed hetzelfde toen Simons later creatief directeur werd bij Calvin Klein.

“Eerst waren we collega’s, nu vrienden. Ik bekijk het als een pingpongspel”, zei Mulier in 2015 aan Another magazine over zijn relatie met Simons. “Hij heeft me veel geleerd over kunst – je weet dat zijn referenties vaak kunst en architectuur zijn – en gelukkig heb ik dezelfde achtergrond, waardoor we veel van elkaar leren.”

Toen het Calvin Klein hoofdstuk in 2018 tot een einde kwam, ging Mulier op retraite in thuisstad Antwerpen. Hij vervoegde Simons niet bij Prada, maar nam rust. Tot nu. “Het is een absolute droom om mij aan te mogen sluiten bij dit prestigieuze modehuis, de prachtige ateliers en het getalenteerde team”, aldus Mulier in het statement. “Azzedine Alaïa’s krachtige visie geldt als een inspiratie voor mij omdat hij altijd tijd besteedde aan innovatieve en blijvende creaties. Ik wil zijn erfgoed voortzetten met een gevoel van verantwoordelijkheid en bewondering.”

Mulier start per direct bij het modemerk en de SS22-collectie zal de eerste van zijn hand zijn.

Lees ook: Couture van Belgische bodem: Natan stelt optimistische collectie voor.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Alaïa, Belgische mode, Raf simons.