Getest: thalassotherapie in Tunesië, wellness in de winterse zon
© presse

Getest: thalassotherapie in Tunesië, wellness in de winterse zon

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Op zoek naar rust, warmte en een weldoende reset voor het lichaam? Misschien biedt een paar dagen thalassotherapie in de Tunesische winterzon soelaas tijdens de donkere weken.

/

Het is niet toevallig dat we ons goed voelen dicht bij de zee. Zeelucht heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en het geluid van de golven heeft een rustgevend effect en doet de bloeddruk dalen. Bovendien is zeewater ook goed voor de huid.

Hippocrates: ontdekker van thalassotherapie

De term thalassotherapie is afgeleid van het Griekse woord voor zee, en staat gekend als één van de meest effectieve medische behandelingen. De grondlegger van de thalassotherapie is de Griekse arts Hippocrates, de ‘vader’ van de westerse geneeskunde. Hij bestudeerde waarom wonden op de handen van vissers genazen zonder infecties en kwam tot de conclusie dat dat aan het zoute zeewater te danken was. Hij schreef zijn patiënten baden en compressen met zeewater voor. In de eeuwen die volgden, werd de therapie min of meer vergeten. Tot een Britse arts – Richard Russel – in 1750 opmerkte dat het zeewater van de spa’s in de badstad Brighton superieur was dan het water van de kuuroorden in het binnenland. Zijn studies waren het startschot voor het ontstaan van kuuroorden bij de zee, eerst in Engeland en later wereldwijd.

/

Kuuroorden aan de Middellandse Zee

Niet veel mensen die het weten, maar Tunesië is, na Frankrijk, het land met de meeste thalassocentra. De term ‘thalasso’ en ‘Tunesië’ zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Romeinen legden er de basis voor geneeskrachtige thermen en ook nu beschikken heel wat hotels, van Sousse en Hammamet tot Monastir, over uitstekende en uitgebreide kuurvoorzieningen. Door de specifieke samenstelling het zeewater van de Middellansde Zee is het één van de beste waters voor thalassotherapie. Het heeft een heilzame werking op lichaam en geest, dankzij de aanwezigheid van de vele vitamines en mineralen die essentieel zijn voor het lichaam zoals magnesium, jodium, lithium, zink, koper, selenium en calcium. De behandelingen helpen tegen vermoeidheid, om het lichaam beter te wapenen tegen stress, huidaandoeningen of om af te slanken.

Meer dan wat dobberen

Thalassotherapie is meer dan wat dobberen in zeewater. Een basis thalassokuur bestaat uit warme zeewaterbaden en douches, onderwatermassages en tegenstroomzwemmen en kan aangevuld worden met op maat gemaakte verzorgingen. Op de behandelingsmenu’s vind je ook lichaamspakkingen met vitaminerijke algen en zeewier, scrubs met zeezout, traditionele hammamrituelen en revitaliserende of  relaxerende oliemassages.

Strikte voorwaarden

Er zijn strikte voorwaarden verbonden aan thalassotherapie. Zo moet het kuuroord direct aan zee liggen, maximaal 300 meter van de zee. Het zwemwater in thalassobaden is gefilterd zeewater, meestal met een temperatuur van 33°C. De zwembaden worden gebruikt om in te baden, maar ook om oefeningen in te doen.  Voor elke behandeling wordt overlegd met een arts. De sessies in zoutwaterzwembaden kunnen gecombineerd worden met andere ontspanningstechnieken zoals aromatherapie, warme stenen, yoga of meditatie.

Summum van welzijn

De locatie bij de zee is niet alleen vanwege het zeewater prettig. De centra voor thalassotherapie maken meestal deel uit van resorts en kwaliteitshotels die zich in rustige gebieden met een prachtige natuur bevinden. Kortom : thalasso is het summum van welzijn, ver weg van de drukte van de dagelijkse sleur, waar cocoonen en ontspanning centraal staan.

Meer info vind je op de website van de toeristische dienst van Tunesië.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Spa, Thalasso, Tunesië, Wellness.