Vijf simpele recepten met eetbare planten
© MCB

Vijf simpele recepten met eetbare planten

Door Hannah Gellens
Leestijd: 4 min

De volgende keer dat je de natuur ingaat, loont het de moeite om de fauna en flora eens anders te bekijken. Want ook in eigen land groeien er overal eetbare planten. Dat toonde watermerk BRU ons tijdens een wildpluk wandeling in Stoumont, samen met chef Stefan Jacobs van Hors Champs. Hij verwerkte verschillende van deze wildgeplukte kruiden en planten daarna in een smakelijk driegangenmenu, waardoor wij ons lieten inspireren voor deze simpele recepten.

/

1. Gewoon barbarakruid

Gewoon barbarakruid (barbarea vulgaris) groeit in overvloed langs onze wegen, bermen en beken. De plant groeit ongeveer een meter hoog en krijgt een frisse gele bloem wanneer in bloei. Je kan Gewoon barbarakruid herkennen aan zijn liervormige blad met kleine kartels aan de zijkant.

De bloemen en bladeren zijn het lekkerst geblancheerd in een frisse salade. De bloemknoppen kunnen gekookt worden net zoals broccoli.

Wist je dat de naam Gewoon barbarakruid teruggaat tot in de middeleeuwen? Bloemen en planten die nog geen naam hadden, werden toen genoemd naar heiligen. Zo ook Gewoon barbarakruid dat vernoemd is naar de heilige Barbara. Zij wordt vaak met een toren afgebeeld. Waarschijnlijk kreeg de plant zijn naam omwille van de gelijkaardige vorm van het blad met de toren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Agatha van de Burgt (@liefsvanaagje)

Pesto met Gewoon barbarakruid

Ingrediënten:

  • 60 g pijnboompitten,
  • 1 teen look,
  • 60 Gewoon barbarakruid, 
  • 1.5 dl fijne olijfolie,
  • ½ citroen,
  • peper en zout.

Bereiding:

Doe alle ingrediënten, behalve de citroen, in een hakmolen. Mix alles tot een gladde pesto. Doe er vervolgens het sap van de citroen bij en proef. Voeg indien nodig nog wat meer peper en zout toe.

/

2. Hondsdraf

Hondsdraf (glechoma hederacea) is een plant die maximaal 15 cm wordt. Het groeit op vochtige, schaduwrijke plekken zoals bermen en bosranden. Je kan de plant gemakkelijk herkennen aan zijn ronde bladeren met golvende rand. In bloei verschijnen er paarse trechtervormige bloemen aan de plant.

Hondsdraf heeft een hele sterke smaak. Voor en tijdens de bloei is hondsdraf bruikbaar als kruid in de keuken. De jonge blaadjes van hondsdraf zijn eetbaar zoals spinazie. Het verse sap geeft ook een heerlijke extra touch aan soepen en sla. Een hele goede tip is om hondsdraf te mengen in een omelet, een ware delicatesse!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sanne Scheltena (@greendreamster)

Kruidige kwark voor op de boterham

Ingrediënten:

  • 120 gram kwark,
  • eetlepel zure room,
  • peper en zout,
  • ½ theelepel honing of agavesiroop,
  • 2 eetlepels fijngehakte hondsdraf,
  • 5 takjes fijngehakte peterselie,
  • ½ fijngesneden ui of sjalot,
  • 6 kappertjes (fijngesneden).

Bereiding:

Klop de kwark samen met de zure room, honing of agavesiroop, zout en peper in een kom totdat er een luchtig mengsel ontstaat. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Zet de kruidige kwark even in de koelkast alvorens te smeren op de boterham.

/

3. Bosveldkers

De bosveldkers (cardamine flexuosa) is te vinden in sloten, beken en loofbossen. Hij kan tot 40 cm hoog worden. Van april tot augustus verschijnen er op de plant witte bloemen.

De bosveldkers is van top tot teen eetbaar. De plant bevat veel vitaminen en heeft een peperige smaak smaak die vergelijkbaar is met tuinkers. Bosveldkers kan gegeten worden op de boterham, in stampotjes en salades.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jacoline (@jaco_line_b)

Simpele salade met bosveldkers

Ingrediënten:

  • 1 bosje veldkers,
  • Verschillende soorten sla naar keuze (veldsla, ijsbergsla, rucola…),
  • sap van 1 citroen,
  • olijfolie,
  • peper en zout.

Bereiding:

Meng de verschillende slasoorten samen met de veldkers in een kom. Meng in een aparte kom het citroensap en olijfolie voor de vinaigrette. Voeg de vinaigrette toe aan de sla. Werk af met peper en zout.

/

4. Look-zonder-look

Look-zonder-look (alliaria petiolata) groeit langs wegen en paden. Als je er eenmaal een gevonden hebt, is de kans groot dat je ernaast nog een heleboel andere planten vindt. Je kan de plant herkennen aan zijn het frisgroene uiterlijk en grote hartvormige bladeren. Ook de geur is een goede aanwijzing van de plant.

Zoals de naam al doet vermoeden is deze plant gelijkaardig aan look, maar dan zonder de tenen. De jonge bladeren voor de bloei kunnen dus gebruikt worden als kruid of smaakversterker bij gekookt eten, zoals quiches. Je kan de bladeren fijngehakt door salades, pesto of kruidenboter mengen. Look zonder look kan ook rauw gegeten worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Natuurvereniging vzw Durme (@vzwdurme)

Ravioli met look-zonder-look, spinazie & bloemkool

Ingrediënten voor de vulling:

  • 130 gram look zonder look blaadjes,
  • 1 kg wilde spinazie,
  • 400 gram ricotta,
  • 1 kleine bloemkool,
  • 200 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt,
  • peper en zout,
  • chilipoeder of verse peper,
  • nootmuskaat.

Ingrediënten voor de pasta:

  • 500 gram pastabloem,
  • zout,
  • olijfolie,
  • ongeveer 5 eieren.

Kook de bloemkool en spinazie in water. Pers zoveel mogelijk vocht uit de groenten en pureer. Voeg de Parmezaanse kaas en ricotta toe en breng hoog op smaak met peper en zout. Laat afkoelen in de ijskast voordat je de vulling in een spuitzak doet om de vulling in de pastabladen te  spuiten.

Meng alle ingrediënten voor het deeg, kneed en laat minstens een half uur rusten. Rol het deeg dun uit en snij in langwerpige banen. Spuit de vulling op de helft van de bladen en bevochtig met wat water om de vulling heen. Leg er een tweede blad op en druk de vulling aan zodat de ravioli gevormd wordt. Snijd het overtollig deeg weg.

Kook ‘al dente’ gezouten water. Serveer met pesto of bruine boter met salie.

/

5. Rozenbottel

Er bestaan heel veel verschillende soorten rozenbottels. De bekendste is de rosa canina. Je vindt haar al in de herfst, maar als het goed gevroren heeft, is de plant pas helemaal rijp. Hoewel de roos overal kan groeien, vind je haar toch vaak in de nabijheid van hagen en bosranden.

De vruchten van de roos zitten boordevol vitamine C en bèta-caroteen en zijn dus heel gezond voor ons. Ze zijn erg lekker in confituur. Of als tussendoortje, vers geplukt van de plant.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door A Flower A Day (@a.flower.aday)

Rozenbottelconfituur

Ingrediënten:
  • ongeveer 600 gram rozenbottels,
  •  geleisuiker,
  • 1 eetlepel citroensap,
  • kaneelstokje.
Bereiding:

Maak de rozenbottels schoon en snij ze doormidden. Doe de rozenbottels samen  met het citroensap en het kaneelstokje in een pan. Giet water in de pan tot de rozenbottels net onderwater staan. Breng aan de kook en laat 45 minuten zachtjes pruttelen. Giet het sap door een zeef en wrijf zoveel mogelijk pulp door de zeef.

Meet de hoeveelheid af en voeg, volgens de verhouding op het geleisuiker pak, de geleisuiker toe. Breng aan de kook en kook 4 minuten goed door. Giet in (gesteriliseerde) potten en laat afkoelen.

Lees ook: 5 recepten om van alle dagen visdag te maken

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Eetbare planten, Koken.