Bekijk onze must-do’s voor een sterk, gezond en weelderig gazon – de hele lente lang.
1. Goed plannen
Denk voordat je begint na over waarvoor je je gazon gaat gebruiken. Dit is namelijk van invloed op het gazononderhoud in de lente. Creëer je een fijne groene ruimte waar kinderen kunnen spelen? Of wil je een weelderig gazon dat de uitstraling van je tuin extra mooi laat uitkomen?
2. Ruim je tuin op
Je kan grasschimmel voorkomen door in het voorjaar als vast onderdeel van het gazononderhoud bladeren bij elkaar te harken en alle rommel uit de tuin op te ruimen, zoals stokken, dennenappels, bladresten en rondzwervend mulch. Een bladruimer kan je helpen om dit sneller te doen. En als er kapotte of zware takken zijn, kan je ze afzagen met een kettingzaag.
3. Laat wat lucht in
Gebruik een gazonroller om oneffen gebieden vlak te maken die ontstaan zijn door vriestemperaturen en ontdooiende grond. Belucht vervolgens het gazon om alle aangestampte grond los te maken. Hiervoor kun je een riek of een verticuteermachine gebruiken.
Beluchting maakt een zuurstofrijke omgeving mogelijk die een gezonde ontwikkeling van wortels bevordert. Het zorgt er ook voor dat meer water de wortels kan bereiken tijdens deze belangrijke periode van hun ontwikkelingscyclus. Maar let op de timing. Veel mensen maken de fout om te vroeg te beluchten, zodra de lente aanbreekt. Wacht ermee tot dat het gras begint te groeien.
4. Wanneer gras maaien?
Begin pas met maaien als het gras echt begonnen is met groeien. Als je te hard van stapel loopt, kan dit de grassprietjes beschadigen. Het gazon kan dan misschien niet meer goed teruggroeien.
Een goede vuistregel is om te wachten totdat het gras tussen de 5 en 7 centimeter hoog is voordat u de eerste maaibeurt van het seizoen uitvoert. Deze vuistregel geldt ook als je nieuw gras inzaait.
5. Scherp de messen
Zorg dat de bladen van je maaier scherp zijn, want door het gras netjes af te snijden wordt het gazon minder belast. Het maakt niet uit of je een robotmaaier, een duwmaaier of een zitmaaier gebruikt, de bladen of messen moeten regelmatig vervangen worden.
6. Bevorder groei met meststof
Een ander goed idee voor gazononderhoud in het voorjaar is een natuurlijke meststof aanbrengen die geschikt is voor de omstandigheden in je regio. Dit helpt om het gras sneller te laten groeien in de aanloop naar de zomermaanden. Na een bijzonder koude winter hebt je mogelijk meer meststof nodig
7. Als schimmel de pret bederft
Als je schimmels in je gazon opmerkt, kun je deze helpen bestrijden met een oppervlaktebehandeling (waarbij u een dunne laag grond, compost of zand aanbrengt op het gras) en door middel van doorzaaien. Met deze inspanningen help je het gazon weer in goede staat te brengen.
8. Sterk opgewassen tegen onkruid
Mensen houden meestal niet van onkruid in hun gazon, maar het kan wel degelijk voordelen opleveren. Hebt je liever een onkruidvrij gazon, dan kun je het natuurlijk gewoon weghalen. Maar dat is niet de enige manier om met onkruid om te gaan. Door de frequentie waarmee de robotmaaier je gazon maait, kan er geen onkruid in het gazon groeien zoals dat normaal wel gebeurt. De tapijtachtige afwerking die je krijgt met een robotmaaier betekent niet alleen geen onkruid, je helpt er ook voor zorgen dat het gras goed groeit.