Steamers winnen aan populariteit, en dat is niet verrassend. Zo helpen ze je heel wat tijd en energie te besparen. Maar is een kledingstomer ook even efficiënt als een strijkijzer? En welke modellen zijn de moeite waard? Wij gingen op onderzoek uit.
Er bestaan twee soorten mensen op deze wereld: zij die strijken verafschuwen en zij die het een ontspannende bezigheid vinden. Als je net zoals ik tot die eerste groep behoort, dan is een kledingstomer je (nieuwe) beste vriend.
De grootste voordelen van een kledingstomer
Een kledingstomer bespaart je immers heel wat tijd, energie én opbergplaats. Maar dat is lang niet alles. Ontdek hieronder de voordelen die een kledingstomer te bieden heeft.
1. Steamers zijn snel
Kledingstomers zijn niet alleen gemakkelijk in gebruik, ze zijn ook nog eens heel snel gebruiksklaar (vaak binnen een minuut). Dit bovendien zonder dat je met een strijkplank hoeft te zeulen.
2. Je hebt geen strijkplank nodig
Dat brengt ons bij het volgende voordeel: je hebt geen strijkplank nodig. Dit bespaart je gesleur én plaats. Zowel voor wie vaak onderweg is (een kleine kledingstomer past gemakkelijk in je koffer) als wie in een klein appartement woont, biedt een kledingstomer een compacte oplossing.
3. Met een kledingstomer verwijder je bacteriën én vieze geurtjes
Stoom beschikt over sterke reinigde en antibacteriële eigenschappen. Stomen helpt dus vieze geurtjes te verwijderen.
4. Verzorging van delicate stoffen
Verder is een kledingstomer ideaal voor delicate stoffen zoals zijde, kasjmier en wol. Doordat je geen direct contact hebt met de stof, verklein je het risico op schade.
5. Handig voor meubels en gordijnen
Wist je dat je een stomer niet alleen voor kledij kan gebruiken? Ook meubels, gordijnen en beddengoed kunnen baat hebben bij een stoombeurt. Door de stoom worden geurtjes verwijderd en krijgt je interieur snel een opfrisbeurt zonder dat je zware meubels hoeft te verplaatsen.
Wat zijn de nadelen?
Het grootste nadeel? Steamers hebben meer moeite dan strijkijzers met het gladstrijken van hardnekkige plooien.
Daarenboven zijn niet alle stoffen geschikt om te stomen. Hoewel je heel wat kleding- en meubelstoffen zoals katoen, zijde, wol en polyester kan stomen, moet je opletten met leer, suède en gewaxte stoffen. Tip: stoom bij twijfel een klein stukje van de stof vooraleer je het hele kledingstuk begint te stomen.
Getest en goedgekeurd: deze steamers doen hun werk
Het aanbod is groot en om de perfecte match te vinden, zit er maar één ding op: zoveel mogelijk reviews lezen. Om je vooruit te helpen testten wij alvast enkele kledingstomers uit.