5 mythes over zonnebescherming die je nog steeds gelooft
© Unsplash

5 mythes over zonnebescherming die je nog steeds gelooft

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Om voorbereid te zijn op de zonnige dagen die komen, willen we enkele veelvoorkomende misverstanden over zonnebescherming verhelderen. We vroegen een expert om advies.

/

Mythe 1: een hoge SPF betekent dat je de hele dag beschermd bent

Realiteit: “Ongeacht de SPF-waarde moet zonnebrandcrème elke twee uur, na het zwemmen, zweten of afdrogen opnieuw aangebracht worden. Die factoren kunnen de zonnebrandcrème van je huid verwijderen. Waterbestendige zonnecrèmes zijn getest voor 40 tot 80 minuten in het water, maar ook dan is opnieuw aanbrengen nodig na het afdrogen met een handdoek,” zegt Dr. Lodewick, beschikbaar via de dermatologie-app Skindr.

“Geen enkele zonnebescherming kan 100% van de UV-straling blokkeren. Indien voldoende aangebracht, blokkeert SPF 50 bijvoorbeeld ongeveer 98% van de UVB-stralen. SPF beschermt bovendien voornamelijk tegen UVB-stralen, maar niet alle formules bieden voldoende UVA-bescherming. Regelmatig opnieuw aanbrengen is essentieel voor effectieve bescherming”, waarschuwt de dermatologe.

/

Mythe 2: ik heb een donkere huid, dus ik heb geen zonnebrandcrème nodig.

“Hoewel een donkere huid meer melanine bevat, wat enige natuurlijke bescherming biedt tegen zonneschade, is niemand volledig immuun voor de schadelijke effecten van UV-straling,” waarschuwt Dr. Lodewick. Bovendien zijn vooral donkere huidtypes bijvoorbeeld vatbaar voor het ontstaan van pigmentvlekken als gevolg van UV-stralen.

/

Mythe 3: als het bewolkt is, hoef ik geen zonnebrandcrème te gebruiken.

Realiteit: “Tot 80% van de zonnestralen kan door wolken heen dringen. Dat betekent dat je zelfs op bewolkte dagen blootgesteld kunt worden aan schadelijke UV-straling,” legt Dr. Lodewick uit. Dat gaat dan voornamelijk over UVA-stralen. Hiervan ga je niet zo snel verbranden, maar ze kunnen wel DNA-schade veroorzaken.”

/

Mythe 4: zonnebescherming is alleen nodig als je buiten bent.

Realiteit: Dr. Lodewick: “UVA-stralen kunnen door vensterglas dringen. Dus als je in de buurt van een raam werkt of rijdt, is het belangrijk om ook dan zonnebrandcrème aan te brengen, vooral op delen van je lichaam die aan het licht blootgesteld worden.

/

Mythe 5: zonnebrandcrème van vorig jaar is nog steeds goed.

Realiteit: “Op de verpakking van elke zonnebrandcrème staat een symbooltje van een open pot met een cijfer in. Dat geeft het aantal maanden houdbaarheid van een product na opening weer. Maar om de effectiviteit te garanderen, vervang je zonnecrèmes best jaarlijks,” adviseert Dr. Lodewick. “Actieve ingrediënten kunnen afbreken en minder effectief worden, vooral als de fles aan hoge temperaturen of direct zonlicht is blootgesteld.” Zonnecrèmes met chemische filters zijn hieraan gevoeliger dan die op basis van minerale filters.

Lees ook: De redactie test: Belgische zonnecrèmes

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: SPF, Zon, Zonnecrème.