4 maaltijdsoepen om de winter door te komen
© Pure Joy Home

4 maaltijdsoepen om de winter door te komen

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 4 min

Winterse dagen schreeuwen om warme, troostrijke voeding. Een huisgemaakte maaltijdsoep steekt je een hart onder de riem en voorziet je van de nodige voedingsstoffen, vitamines en mineralen die je nodig hebt om de winter door te komen. 

/

Maaltijdsoep met tortellini en groenten

Cannelinisoep

Half Baked Harvest

Deze hartelijke maaltijdsoep maakt van kaastortellini, winterse groenten en Italiaanse kruiden één smeuïg geheel. Het resultaat? Comfort food met een gezonde twist en bovendien boordevol antidoxidanten. De wortelen, die in de soep zitten, bevatten immers β-caroteen, een voedingsstof die beschermend zou werken tegen kanker en hart-en vaatziekten.

Ingrediënten (6 personen)

  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 2-4 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
  • 2 el verse tijmblaadjes (of 2 tl gedroogde)
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1-2 tl venkelzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 snufje chilivlokken
  • zout en zwarte peper
  • 2 el tomatenpuree
  • 6 wortelen, in stukjes gesneden
  • 4 selderstengels, in stukjes gesneden
  • 120 ml droge witte wijn (zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc)
  • 1,5 l groentebouillon
  • 250 g boerenkool, in grove stukken gehakt
  • 120 ml volle melk of room
  • 30 g geraspte parmezaanse kaas, en wat extra om te serveren
  • 450 g verse kaastortellini

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak goudkleurig.
  2. Voeg de wortelen, selder, knoflook, tijm, basilicum, oregano, venkelzaad, paprikapoeder, en een snufje zout en peper toe.
  3. Kook nog eens 5 minuten en voeg de tomatenpuree toe.
  4. Voeg de wijn, bouillon en een snufje rode pepervlokken toe.
  5. Laat 20 à 30 minuten sudderen op matig vuur, tot de wortelen gaar zijn.
  6. Roer ongeveer 10 minuten voor het serveren de boerenkool, room, parmezaanse kaas en de tortellini erdoor.
  7. Serveer de soep met wat extra parmezaan en verse oregano.

Bron: Half Baked Harvest

/

Vegetarische maaltijdsoep met pindanoten

Pindasoep

Cookie + Kate

Het recept van deze vegetarische pindasoep vindt zijn oorsprong in West-Afrika en bevat talloze onmisbare voedingsstoffen en vitamines. De verse gember heeft heel wat positieve eigenschappen, zou ontstekingsremmend werken en bijdragen aan een gezonde huid.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 l groentebouillon
  • 500 ml water
  • 1 middelgrote rode ui, gesnipperd
  • 2 el verse gember, geschild en fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1 bos boerenkool, in reepjes van 1 cm gehakt
  • 150 g pindakaas
  • 50 g tomatenpuree
  • sriracha
  • 50 g grof gehakte pinda’s, voor de garnering
  • Gekookte bruine rijst, om te serveren (optioneel)

Bereiding

  1. Verhit de bouillon en het water in een middelgrote pot.
  2. Voeg wanneer het kookt de ui, gember, knoflook en zout toe. Laat 20 minuten op een matig laag vuur koken.
  3. Meng de pindakaas en tomatenpuree in een middelgrote, hittebestendige mengkom en giet 1 tot 2 kopjes van de hete bouillon in de kom.
  4. Klop het mengsel glad, giet dan het pindamengsel terug in de soep en meng goed.
  5. Roer de boerenkool erdoor en breng de soep op smaak met wat sriracha.
  6. Laat nog ongeveer 15 minuten sudderen op een matig vuur en blijf regelmatig roeren.
  7. Breng op smaak met extra zout of hete saus indien gewenst.
  8. Serveer met wat gekookte bruine of zilvervliesrijst en bestrooi met wat gehakte pinda’s.

Bron: Cookie + Kate

/

Maaltijdsoep met butternut, boerenkool en witte bonen

Butternutsoep

Pure Joy Home

Deze Italiaans geïnspireerde maaltijdsoep geef je een persoonlijke twist door voor je favoriete bonen te kiezen en de boerenkool te vervangen door spinazie, zwarte kool, of wat je nog in de frigo hebt liggen. De bonensoep zit boordevol eiwitten, voedingsvezels en mineralen en tover je in slechts 30 minuten op tafel.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 60 ml olijfolie
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 2 stengels selder
  • 450 g butternut
  • 2 l kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 g boerenkool
  • 400 g witte bonen (uit blik)
  • zout en peper
  • pecorino (optioneel)

Bereiding

  1. Snij de ui, wortelen, selder en butternut in blokjes en hak de boerenkool
  2. Verwarm een pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe.
  3. Voeg de ui, selder en wortelen toe en bak ze op een laag-middelhoog vuur tot ze mooi doorschijnend zijn. Blijf erbij zodat ze niet bruin worden, je wilt dat ze langzaam en gestaag garen.
  4. Voeg de blokjes butternut toe en roer ze ongeveer elke 5 minuten om, laat ze de olie en de smaken van de gesauteerde groenten absorberen.
  5. Proef even en voeg wat zout toe tot je de smaak goed vindt (een theelepel is voldoende).
  6. Voeg de kippenbouillon, tomatenblokjes en tomatenpuree toe, sluit het deksel en breng het geheel aan de kook.
  7. Laat sudderen op een laag vuur tot de pompoen gaar is.
  8. Als je klaar bent om te serveren, voeg je de boerenkool en bonen toe.
  9. Breng op smaak met zout en peper en serveer met vers geraspte pecorino en eventueel wat brood.

Bron: Pure Joy Home

/

Franse uiensoep

Uiensoep

FoodieCrush

Dat de Franse keuken heel wat lekkers te bieden heeft, weten we al langer dan vandaag. Niet alleen delicate desserts en kostelijke kaasplanken maar ook meesterlijke maaltijdsoepen, zoals het pièce de résistance van de Franse keuken: soep van gekarameliseerde uien met geroosterd brood en gesmolten kaas.

Ingrediënten (8 personen) 

  • 100 g boter
  • 4 el koolzaadolie
  • 2,5 kg gele uien
  • 120 ml sherry
  • 120  ml rode wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 40 g knoflookpuree
  • 1 bouquet garni
  • 4 el runderbouillon
  • 2,5 l kippenbouillon
  • tijmblaadjes voor garnering
  • 1 stokbrood
  • 8 plakjes provolone
  • 50 g geraspte gruyère

Bereiding

  1. Smelt de boter en koolzaadolie samen in een grote kookpot op hoog vuur en voeg de uien toe.
  2. Bak ze, af en toe roerend, tot ze beginnen te karameliseren, ongeveer 15 minuten.
  3. Verlaag het vuur tot middelhoog en sauteer verder tot de uien een diepbruine kleur hebben, ongeveer 1 uur.
  4. Blus met de sherry en rode wijn en kook tot de vloeistof bijna verdampt is.
  5. Roer er de tomatenpuree en de knoflookpuree door.
  6. Voeg het bouquet garni, de kippenbouillon en de runderbouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat 45min sudderen. Verwijder de vetlaag van de oppervlakte.
  7. Breng op smaak met wat peper en zout. Verwijder het bouquet garni.
  8. Schep de soep in ovenvaste kommen en leg er 2 à 3 sneetjes stokbrood op.
  9. Leg er een plakje provolone en geraspte gruyère op.
  10. Zet de kommen op een bakplaat en bak ze 3-4 minuten of tot de kaas gesmolten is.
  11. Garneer met verse tijmblaadjes en serveer.

Bron: FoodieCrush

Lees meer: Dit kun je volgens een huisarts doen tegen een verzwakt immuunsysteem, Tournée Minérale : 10 lekkere alcoholvrije dranken, Recept: dessert met matcha, mascarpone en chocolade.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezond eten, Recept, Soeprecepten.