Het onderzoek onder Belgische vrouwen laat zien dat bijna één op de vijf vrouwen bereid zou zijn om vijf jaar van hun leven op te geven om aan het zogenaamde ideaal van perfectie te voldoen. Deze alarmerende bevinding wijst op een verontrustende trend waarbij de zoektocht naar de zogenaamde ideale schoonheid een verontrustend hoog niveau van zelfopoffering vereist.
Hoewel de afgelopen decennia enige vooruitgang is geboekt op het gebied van het omarmen van diverse schoonheidsnormen, blijft de druk om aan bepaalde stereotypen te voldoen onverminderd groot. Het onderzoek onthult dat vrouwen een toenemende druk voelen om aan een groeiende checklist van onrealistische schoonheidsnormen te voldoen, variërend van een gezond uiterlijk tot het hebben van een smalle taille en tegelijkertijd ronde vormen.
Lees ook: Getuigenissen: “Ik ben 35… en woon samen met mijn moeder”
Artificiële intelligentie
Een van de meest verontrustende aspecten van deze obsessie met perfectie is de rol van artificiële intelligentie (AI), die de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan het versterken van onrealistische schoonheidsnormen. Met de opkomst van AI wordt bijna alle online inhoud tegen 2025 naar verwachting AI-gestuurd, wat een toenemende druk legt op vrouwen om aan onmogelijke schoonheidsnormen te voldoen.
Het onderzoek toont aan dat bijna drie op de tien vrouwen zich onder druk gezet voelen om hun uiterlijk te veranderen vanwege wat ze online zien, zelfs als ze weten dat de beelden nep of door AI gegenereerd zijn. Bovendien meldt bijna 80% van de vrouwen en meisjes dat ze online zijn blootgesteld aan schadelijke, bewerkte beelden die een bepaald schoonheidsideaal promoten.
De opkomst van AI brengt niet alleen nieuwe uitdagingen met zich mee, maar benadrukt ook de noodzaak van meer realistische representatie en transparantie. Het onderzoek toont aan dat het vermogen van AI om verschillende versies van vrouwen te creëren een negatieve invloed kan hebben op hoe vrouwen zichzelf zien.
In reactie op deze alarmerende trends heeft Dove zijn inzet voor het bevorderen van natuurlijke schoonheid versterkt. Met de lancering van de nieuwe campagne ‘The Code’ en het beloven om nooit AI te gebruiken om echte vrouwen te vertegenwoordigen in advertenties, blijft Dove zich inzetten om de normen voor schoonheid en zelfbeeld te veranderen.