Carole Bogrand, naturopaat en sophroloog, oprichter van het detox- en welzijnscentrum van Château de Launay.
“De winter is een tijd van introspectie: we wenden ons tot onszelf om een pauze in te lassen. Het is het ideale moment om jezelf in vraag te stellen, om te zoeken naar betekenis in wat je doet. Gebruik deze periode om het lichaam en de geest te verlichten en probeer stress te beperken. We observeren de natuur en houden, net als zij, een winterslaap – zonder te vergeten onszelf zuurstof te geven door te bewegen. Essentieel in deze periode van lockdown.”
Zo pak je dat aan in de praktijk:
– “Volg het ritme van de zon: ga eerder naar bed en sta later op. Trek zo vaak mogelijk de natuur in om te ademen. Thuis mediteer je en geef je de voorkeur aan rustige oefeningen, zoals yin yoga. Ideaal om je spieren te rekken. Verwen je nieren met een warmwaterkruik en masseer je voetzolen met ravintsara of lavendelolie. Heb je vaak last van donkere gedachten? Dan doet de kwadratische ademhalingsoefening (inademen, pauzeren, uitademen, pauzeren, telkens op vier gelijke slagen) wonderen.”
Lees ook: Waarom 2020 een slecht jaar was voor het vrouwelijk orgasme.
– “Op vlak van eten, geef je best de voorkeur aan warm en vullend voedsel zoals peulvruchten, wortelen, granen, appels en peren, en warme specerijen zoals gember, knoflook en ui.”
Zoek een hobby tijdens de lockdown
Florence Servan-Schreiber, pionier in de positieve psychologie, auteur van het boek ‘Bloum!‘.
“Als het er in de buitenwereld negatief en onzeker aan toe gaat, is het erg belangrijk om een positieve innerlijke koers te varen. In tijden zoals deze lockdown wordt het aangename noodzakelijk. Het is wetenschappelijk bewezen door onder andere de gerenommeerde professor Barbara Fredrickson, dat prettige dingen doen – hoe moeilijk dat nu ook is – een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem”.
Zo pak je dat aan in de praktijk:
“Eerst en vooral moet je nagaan wat jou gelukkig maakt; breien, pottenbakken, schrijven… Spendeer hier zoveel mogelijk tijd aan als de wereld weer vervelend doet. Het zal er immers voor zorgen dat je heelhuids door deze crisis komt. Creëer daarnaast (minstens) drie minimomenten van waardevolle connectie per week. Dat kan een fijn gesprek met een winkelier zijn, een korte online chat met een collega, of een wandeling met een vriendin. Het zal je energie geven en je bovendien meer alert maken op de kwaliteit van je relaties met anderen.”
Lees ook: Hoe adaptogenen je lichaam terug in balans kunnen brengen.
Gun jezelf momenten van totale rust
Jeanne Dujardin, oprichtster van de stiltebeweging.
“Onze samenleving is erg veeleisend. Neem daarom pauzes om te leren hoe je jezelf kunt zijn, rustig en zonder schuldgevoelens. Vergelijk jezelf niet met anderen en negeer wat ze over je denken en zeggen. Sta jezelf toe om te “doen”, alleen maar om te “zijn”. Met andere woorden: dagdroom wat vaker. Je instincten hebben altijd gelijk. Als je ernaar luistert, bouw je zelfvertrouwen en een gevoel van vrijheid op. Het laat dromen uitkomen, wat mijn mantra is.”
Zo pak je dat aan in de praktijk:
“Blijf ’s morgens een paar minuten extra in bed liggen en stel een mooi doel op voor je dag. Mediteer vervolgens een paar minuten om mentale opwinding en emoties te kalmeren en blijf in het “hier en nu”. Overdag is het vooral belangrijk om zo vaak mogelijk te lachen. Dat maakt immers elke activiteit lichter en eenvoudiger. Die positieve ingesteldheid zal voor jezelf besmettelijk werken. Leg ’s avonds je telefoon weg en zet hem pas terug aan wanneer je de volgende dag begint te werken. Je zult snel merken dat je zo niet alleen tijd bespaart die je aan leuke dingen kunt spenderen, maar dat het je ook een gevoel van vrijheid zal geven.”
Lees ook: Baanbrekend onderzoek toont aan hoe muziek ons gelukkig(er) maakt.
Dit artikel verscheen eerder op Marie Claire France.