Wij vroegen aan een expert van ‘Vestiaire Collective’ hoe je een fake designertas herkent
© VC

Wij vroegen aan een expert van ‘Vestiaire Collective’ hoe je een fake designertas herkent

Door Esther Marneffe
Leestijd: 2 min

Waar moet je op letten bij de aankoop van een vintage designertas? Die vraag stelden wij aan een authenticatie-expert van 'Vestiaire Collective'. Ze geeft ons enkele tips en tricks om vintage online te shoppen en vertelt hoe je een namaakproduct herkent. 

/

Waar moet je op letten?

Vintage designer items op de kop tikken is geen gemakkelijke klus. Je wilt natuurlijk een authentiek stuk en geen overtollig geld betalen voor een goedkope knock-off. Zeker als je voor je eerste designer handtas gaat, is het niet gemakkelijk. Maar waar moet je precies op letten bij het vintage shoppen? Een authenticatie expert van Vestiaire Collective, een online platform waar je vintage designeritems kan kopen en verkopen, maakt ons wegwijs met enkele gouden tips en tricks.

Lees ook: Hier tik je in België een vintage designertas op de kop

 1. Volgens Victoire Boyer Chammard, hoofd van authenticaties bij Vestiaire Collective zoek je best naar kwalitatieve items, gemaakt van hoogwaardige materialen. Dit verzekert je ervan dat je tas zijn staat en waarde langer zal behouden. Controleer zeker de kwaliteit van het metaal en de afwerkingen. Als hier iets versleten is, is de handtas minder waard. De staat waarin een item verkeert is bij vintage items heel belangrijk.
 2. Ben je op zoek naar een investering? Kies dan een tijdloos en iconisch stuk uit. Zo ben je er zeker van dat de tas altijd in de mode zal blijven. Ben je een verzamelaar of heb je al meerdere designertassen, ga dan voor een unieke tas waar je op slag verliefd op bent.
 3. Om er zeker van te zijn dat de tas voldoet aan de kwaliteitsnormen van het merk, check je best:
  – Het materiaal
  – De afwerking van de gravering, stiksels en ritssluiting
  – De typografie van het label en logo
  – Het serienummer
 4. Controleer ook alle accessoires die bij het artikel geleverd worden, zoals de verpakking, de stoffen zak, de schouderriem, het hangslot, de sleutels en de papieren (de factuur en de echtheidskaart of het certificaat). Een volledige set is meer waard, dus dit is belangrijk als je aankoop een investering is.

Let wel op, door koperroest is de typografie niet altijd even duidelijk leesbaar. Oudere vintage tassen hebben ook niet altijd een serienummer.

Lees ook: Ontdek de geschiedenis van de iconische ‘Lady Dior’-handtas

/

Aanwijzingen dat het om een fake gaat

Helaas zijn er veel vervalsingen in de omloop. Aangezien mensen een aardige som willen neertellen voor designertassen, is deze markt een favoriet voor producenten van naamaakproducten. Maar er zijn gelukkig dingen waar je op kan letten om er zeker van te zijn dat het niet om een fake gaat. “Het belangrijkste is de kwaliteit van de materialen”, vertelt Chammard. “Zo zul je bijvoorbeeld zelden synthetische materialen vinden in een vintage stuk. Aan het leer ruiken helpt altijd.” Nepleder kan je gemakkelijk van echt leer onderscheiden door er aan te ruiken. De geur van nepleer zal eerder iets weg hebben van plastic, terwijl echt leer een specifieke geur heeft.

Lees ook: 20 accessoires die een stylebooster zijn voor je lente-outfits

“Controleer ook het gewicht van de tas en van de metalen onderdelen. Ga alle kleine details van elk item na. Aangezien namaakproducten meestal gemaakt worden met oog op winst, zal het onderscheid te zien zijn in de kleinste details. Producenten van fake designertassen hebben de neiging om zich meer te focussen op het repliceren van de belangrijkste componenten van de tas. Bekijk ook de hardware van de tas. Zo is de ritssluiting meestal een goede plaats om te beginnen.”

/

Online vintage shoppen

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen wanneer je online vintage shopt:

 • Lees de beschrijving aandachtig en doorloop alle foto’s.
 • Shop op een betrouwbare website. De omvang van een site en een vertrouwde community zijn een garantie dat het om een veilig platform gaat. De opties om authenticatie aan te vragen, de verkoper vragen te stellen of extra foto’s te vragen zijn altijd een bonus als je zeker wilt zijn dat het om een echte designertas gaat.
 • Onderzoek zowel de algemene kwaliteit als de details van een item. Het komt misschien als een verrassing, maar het zijn net de kleine onregelmatigheden die als identificatie kunnen dienen. Hoogwaardige luxeproducten worden meestal met de hand gemaakt door ambachtslieden, terwijl namaakproducten door machines gemaakt worden.
 • Als je twijfelt of een item authentiek is, koop het dan niet.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Designertassen, Vestiaire collective, Vintage.