Wie is Law Roach, de stylist van Zendaya en Céline Dion?
© Getty Images

Wie is Law Roach, de stylist van Zendaya en Céline Dion?

Door Lisa Aelvoet  & Marie Dilou
Leestijd: 4 min

De glamoureuze outfits van Céline Dion? Die hebben we aan Law Roach te danken. De meest opvallende looks van actrices Kerry Washington en Anya Taylor-Joy op de rode loper? Ook deze ontsponnen uit zijn creatieve geest. En bovenal creëerde hij het onberispelijke mode imago van publiekslieveling Zendaya.

Het succesverhaal van Lawrence Roach, beter bekend als ‘Law’ Roach begint in Chicago, wanneer de dynamische metropool nog met grote sociale ongelijkheden heeft te kampen. Hij groeit op in de zuidelijke wijken van de ‘Windy City’, soms gepest omdat hij vrouwelijk overkomt, maar zonder zich te schamen voor zijn identiteit of seksualiteit. Wanneer hij begin jaren 2000 psychologie gaat studeren aan de Chicago State University ontwikkelt hij daarnaast een andere passie: mode.

Zo verkoopt hij tussen de colleges door vintage vondsten vanuit de kofferbak van zijn auto. In 2006, wanneer hij eind twintig is, opent hij samen met zijn vriendin Siobhan Strong een vintage winkel. Bekend om zijn feilloze selectie alsook de regelmatige bezoeken van Kanye West, toen een rijzende ster uit Chicago, groeit de winkel uit tot een ware hotspot.

“Ik ben dolverliefd op wat ik doe,” vertelt Law Roach in 2009 aan de Chicago-blogger Casandra Rempson. Hij voegt eraan toe dat zijn missie is “de meest trendy vintage stukken aan zijn klanten te leveren en nieuw leven te blazen in de meest gedenkwaardige modetijden.”

Van personal shopper tot sterrenstylist

Wanneer Law Roach een carrière begint als personal shopper verhuist hij naar Los Angeles, waar het allemaal gebeurt. Hoewel het aanvankelijk moeilijk is om rond te komen, ontmoet hij in 2010 de jonge Disney Channel-ster Zendaya, een kantelpunt. Zo zal Roach door Zendaya te transformeren tot een mode-icoon, uiteindelijk zelf uitgroeien tot een ster.

Voordat hij stylist werd, kreeg Law Roach een openbaring toen Elizabeth Hurley in haar ondertussen beruchte Versace-jurk verscheen bij de première van Four Weddings and a Funeral in 1994. Haar gedurfde outfit zette haar op de kaart. “Dit was voor mij een duidelijk bewijs van hoe krachtig mode kan zijn,” vertelt Roach in het programma Recipe for Fashion: Redefining Fashion.

“De juiste jurk op het juiste moment kan de wereld op zijn kop zetten en levens veranderen.”

Sindsdien hanteert hij deze filosofie bij het kleden van Zendaya voor rode loper evenementen, promotietours en casual looks. Hun eerste opvallende samenwerking vindt plaats tijdens de New York Fashion Week in 2014. Zendaya wordt dan gefotografeerd in een casual outfit met Christian Louboutin hakken en een kleurrijke Muiniko jas.

Van de Oscars tot het Met Gala

Enkele maanden later wordt Z uitgenodigd voor de Oscars en kleedt Roach haar in een prachtige Vivienne Westwood-look vergezeld van Chopard-juwelen. Een look die haar status als stijlicoon bevestigd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Law Roach (@luxurylaw)

Wat volgt zijn een aantal legendarische looks die voor altijd gegrift zullen staan in het collectieve modegeheugen. Denk aan: de Fausto Puglisi-jurk met een lange rode sleep voor haar eerste Met Gala in 2015, de vlinderjurk van Moschino bij de première van The Greatest Showman in 2017, de groene Vera Wang-jurk bij de Emmy Awards 2019, en meer. Na het Met Gala 2018, waar Zendaya verschijnt als een moderne Jeanne d’Arc, wordt ze een van de meest verwachte sterren op de rode loper.

Roach’s werk leverde resultaten op: Zendaya raakt bevriend met Valentino’s creatief directeur Pierpaolo Piccioli, ontvangt de CFDA Fashion Icon Award in 2021 en wordt ambassadrice voor Louis Vuitton.

Een invloedrijke ‘beeldarchitect’ zonder filter

Law Roach werkt als een katalysator voor de faam van menig celebrity. Daarnaast etaleren actrices als Lindsay Lohan, Hunter Schafer, Kerry Washington, Priyanka Chopra Jonas, Keke Palmer, zangeres Ariana Grande, Céline Dion en Bella Hadid met trots hun looks met het officieuze kwaliteitslabel ‘styled by Law Roach’.

De stylist zelf wint aan zelfvertrouwen en bekendheid met elke succesvolle verschijning van zijn klanten. In 2020 vermeldt de Hollywood Reporter hem in hun jaarlijkse lijst van meest invloedrijke sterrenstylisten. Twee jaar later ontvangt hij zijn eerste CFDA Stylist Award.

law roch celine dion

Getty Images

Daarenboven reikt zijn invloed verder dan alleen de mode. Law Roach populariseert method dressing, waarbij acteurs tijdens de promotietour voor een film outfits dragen geïnspireerd door hun personage. Hoewel Margot Robbie deze trend bekend maakte tijdens de perstoer van de Barbie-film, paste Roach deze methode al jaren eerder toe met Zendaya.

Bekend om zijn openhartigheid, onthult hij in 2024 in de podcast The Cutting Room Floor dat grote luxemerken aanvankelijk weigerden Zendaya te kleden, maar van mening veranderden naarmate haar bekendheid groeide. “Als je nee zegt, is het voor altijd nee,” benadrukt hij, pleitend voor meer erkenning van zwarte creatievelingen in de mode-industrie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Law Roach (@luxurylaw)

Een stylist met sterrenstatus

Hoewel stylisten door de paparazzi en sociale media meer visibiliteit genieten, blijven de meeste onder de radar. Toch bereiken sommigen, net als creatieve directeuren van modehuizen, zelf een sterrenstatus. Zo ook Law Roach vanwege zijn unieke persoonlijkheid en uitzonderlijke talent. Met 1,6 miljoen volgers op Instagram, staat hij vooral bekend om zijn humor, gedurfde uitspraken en eigen kledingstijl. Zijn media-optredens versterken daarbij zijn status in de popcultuur.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Law Roach (@luxurylaw)

Zo vervult hij de rol van jurylid in America’s Next Top Model en is hij te gast bij Drag Race. Hij wordt geïnterviewd door de grootste modetijdschriften. Roach verschijnt daarnaast publiekelijk met zijn muzes. In 2019 veroorzaakt hij een spektakel op de rode loper van het Met Gala met Zendaya. Samen herinterpreteren ze de scène uit Assepoester waarin de fee een prinsessenjurk tovert. Als kers op de taart kondigt hij op 31 mei de release van zijn boek ‘How to Build a Fashion Icon‘ aan, dat eind september in de rekken zal verschijnen.

Zijn zichtbaarheid is welkom gezien de inspanningen van stylisten en het gebrek aan erkenning dat zij vaak krijgen. Een virale video uit 2023 van Roach bij het Louis Vuitton defilé in Parijs veroorzaakte veel commotie. Zendaya vond een plek op de eerste rij, terwijl Roach achter haar moest zitten, wat leidde tot woede onder modefans. De actrice legt later uit dat het om een misverstand ging.

Sindsdien is Roach aanwezig op vooraanstaande modeshows, soms met zijn muzes, soms alleen. Dit roept de vraag op of het tijd is dat luxemerken meer stylisten op hun eerste rij plaatsen. Een strategische zet voor hun marketing? In mei van dit jaar vergezelde Roach ten slotte zijn nieuwe klant Naomi Campbell op de rode loper van het Cannes Film Festival. Een zeldzame eerbetuiging aan de waarde van stylisten.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Fashion, Mode, Stylist, Zendaya.