De vreselijke waarheid achter rode kralen bij Keniaanse meisjes
©

De vreselijke waarheid achter rode kralen bij Keniaanse meisjes

Leestijd: 1 min

Het lijkt idyllisch, Keniaanse meisjes van acht die een massa rode kraaltjes rond hun hals dragen, maar dat is het niet. De traditie van beading in de Samburustam is vreselijk, maar gelukkig is er ook een organisatie die de meisjes uit hun penibele situatie redt.

De rode kralenkettingen in de Samburustam betekenen dat de draagsters ervan, meisjes van vaak nog geen negen jaar oud, zijn “uitgekozen” door één van de moran, of krijgers in de stam en dat ze “van hem” is. Die krijgers zijn tussen 15 en 35 jaar oud en mogen (nog) niet trouwen. (Meisjes trouwen er rond hun negende.) De jonge mannen moeten eerst nog “wat ervaring opdoen” met jonge meisjes. Omdat ze dat niet met getrouwde vrouwen mogen, zijn hun slachtoffers meisjes van vaak nog maar zes tot acht jaar oud.

De ouders van de meisjes stemmen daarin toe en hun moeders bouwen zelfs een hutje waarin de krijger (meestal een familielid) het meisje kan bezoeken en haar seksueel mag misbruiken. Zwangerschap is echter verboden. Als een meisje zwanger wordt, moet ze een wrede abortus ondergaan. Komt er toch een baby, dan wordt die vol tabak gestopt en achtergelaten in het bos of op een andere manier vermoord. Er zijn geen cijfers of studies naar gedaan, maar er wordt geschat dat 75% van de meisjes tussen 8 en 12 jaar de rode kralenkettingen dragen.

Josephine Kulea wil die vreselijke praktijken voorkomen (ze ontsnapte er zelf aan dankzij haar moeder die de nadruk op scholing richtte, maar werd als zestienjarige wel genitaal verminkt op haar trouwdag) en richtte daarom de Samburu Girls Foundation op. Die organisatie redt meisjes die worden uitgehuwelijkt, maar wil ook beading en genitale verminking bij meisjes en vrouwen laten verbieden. Samen met de politie hebben de vrijwilligers en Kulea intussen al meer dan 250 meisjes gered. Ze zorgen dat ze onderdak, onderwijs en mentale begeleiding krijgen. En hoop op een beter leven.

(Belangrijke opmerking: de meisjes op de foto dragen niet de rode kralenkettingen waarover we het hebben.)

Bron: Marie Claire UK en Samburu Girls Foundation.

copyright foto: Samburu Girls Foundation

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Kenia, Samburu Girls Foundation.