Virginie Viard: 5 weetjes over de opvolgster van Karl Lagerfeld
© Getty Images

Virginie Viard: 5 weetjes over de opvolgster van Karl Lagerfeld

Door Léonie Van de Vliet
Leestijd: 2 min

Na het plotse overlijden van Karl Lagerfeld was het niet alleen een algemeen gevoel van rouw dat de modewereld overspoelde, maar evenzeer de vraag wie de creatieve directeur van Chanel zou opvolgen. In een officieel statement bevestigde Chanel gisteren dat Virginie Viard de legendarische ontwerper zou opvolgen.

Na zoveel jaren en sinds Gabrielle ‘Coco’ Chanel het voordeed, krijgt het modehuis dus terug een vrouwelijk creatief directeur. Geruchten deden al eerder de ronde dat Virginie Viard, wanneer de tijd rijp was, Lagerfeld zou opvolgen. Maar wie is deze vrouw en wat moeten we over haar weten?

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par CHANEL (@chanelofficial) le

/

#1. De rechterhand van Karl

Virginie Viard was de rechterhand van Karl. In 1987 werd ze door een gemeenschappelijke vriend aan hem aangeraden voor een stage in borduurwerk. Sindsdien ontwikkelden de twee een hechte vriendschap en zijn ze onafscheidelijk. Lagerfeld was steeds vol lof over Viard, zo sprak hij in een documentaire:

“Virginie is de meest belangrijke persoon, niet alleen voor mij, maar voor het atelier, voor alles.”

Viard volgde Lagerfeld in alles wat hij deed, waar dan ook. Zo verliet de legende Chanel, jawel, in 1992 om creatief directeur te worden bij het Franse modehuis Chloé. Viard volgde hem en keerde in 1997 ook samen met hem terug naar Chanel.

Ook leuk om weten: Viard was een van de weinige vrouwen die Lagerfeld mocht aanspreken met de Franse term ‘tu‘.

Lees ook: Karl Lagerfeld: over zijn muzes, memorabele uitspraken en memoires

/

#2. Creative studio director

Virginie Viard had tot vóór het nieuws van Lagerfeld’s overlijden de functie van creative studio director. Het was zij die de collecties van Chanel tot leven wekte, samen met de ateliers en de Métiers d’Art huizen, gebaseerd op de schetsen van Karl. Een hechte samenwerking tussen de twee was dus noodzakelijk.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Grazia (@grazia_fr) le

/

#3. Liever uit de spotlights

Ondanks haar nakende nieuwe functie als creatief directeur van Chanel, vermijdt Virginie Viard liever de spotlights. Gek genoeg verkiest ze een kalme omgeving boven de drukte van een modeshow. Zo ontkende ze ook steeds geruchten die haar als opvolgster van Karl aanwezen.

Wanneer Lagerfeld op 22 januari 2019 dan voor de eerste keer een defilé miste, was het Viard die de onthulling van de Chanel Haute Couture collectie op zich nam en zijn bekende buiging overnam. Omdat ze toen ondanks haar eerdere statements tóch even in de spotlights verscheen, laaiden de geruchten over opvolging opnieuw op.

Met het overlijden van haar mentor zal Viard dan toch volledig in de schijnwerpers moeten treden. Zo zal ze op 5 maart de prêt-à-porter collectie van Chanel voor herfst/winter 2019-2020 al moeten presenteren.

Lees ook: Auf Wiedersehen, Karl Lagerfeld. De modewereld reageert.

/

#4. Bescheiden look

Dat de Française een leven onder de radar verkiest, zien we ook in haar looks. In oktober verscheen ze nog aan de zijde van Lagerfeld, die aan het einde van de Chanel lente/zomer 2019 modeshow het publiek begroette. Terwijl Lagerfeld applaus in ontvangst nam, wat tevens de laatste keer zou zijn, konden we zien hoe Virginie Viard gehuld in een simpele zwarte jeans, een denim jasje en haar signature froufrou mee voor haar mentor applaudisseerde.

Chanel staat op haar lijf geschreven. Ze straalt klasse en stijl uit, maar op een verre van extravagante manier.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par T Singapore (@tsingapore) le

/

#5. Achtergrond in kostuumdesign

Hoewel Viard zich altijd al een toekomst in de mode had voorgesteld, begon ze haar carrière als  kostuumontwerper voor theater en film. Zo maakte ze allereerst een imposante indruk in de filmwereld. Ze werkte er samen met regisseurs Bruno Nuytten en Krzysztof Kieslowski, alsook met bekende actrices Isabelle Adjani en Juliette Binoche. Tot ze Lagerfeld ontmoette, natuurlijk, en bij Chanel terechtkwam.

We vermoeden dat Karls rechterhand en hechte vriendin prima werk zal leveren als kersvers creatief directeur van Chanel en dat de transitie feilloos zal verlopen. Of de shows echter nog even grotesk zullen zijn, dat is maar de vraag.

Lees ook: Ontdek als eerste de collectie van Eline De Munck voor ZEB

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Chanel, Fashion, Karl Lagerfeld, Mode, Virginie Viard.