Verguld of vermeil, zo kies je de juiste samenstelling goud voor juwelen
© Getty Images

Verguld of vermeil, zo kies je de juiste samenstelling goud voor juwelen

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Bij het kiezen van juwelen heb je vaak een hele hoop opties: van puur tot vermeil en verguld goud. Om de optie te kiezen met de beste prijs-kwaliteit is het belangrijk om eerst het verschil te kennen tussen alle verschillende samenstellingen.

/

Bij het kiezen van juwelen is het niet alleen belangrijk om naar de vorm en draagbaarheid ervan te kijken. Het is ook belangrijk om naar de samenstelling te kijken. Alleen zo kan je de keuze maken die het best aan je noden voldoet én ben je zeker dat je niet te veel betaalt voor je juwelen. In deze lijst vind je alle soorten combinaties van veel goud naar het allerminste.

Lees ook: Editors Pick: De samenwerking tussen Delvaux en WIELS

/

Puur goud

De eerste variant is meteen ook de zuiverste. Het is over het algemeen de beste optie als je snel allergisch reageert op juwelen en het is de variant waarbij je er zeker van kan zijn dat hij zijn kleur zal behouden.

Toch bevatten gouden sieraden niet alleen maar goud. Om te weten wat het aandeel goud is, moet je kijken naar het aantal karaat. Als we spreken van puur goud dan gaat het om 24 karaat. Bij juwelen krijg je meestal te maken met 14 karaat en dat komt overeen met 58,5 procent goud. Dit wordt vermengd met metalen als zilver, palladium en koper. Deze metalen zorgen ook voor extra stevigheid aangezien zuiver goud heel zacht is, eigenlijk te zacht om sieraden van te maken.

/

Vermeil goud

Bij deze variant wordt er rond een kern van sterling zilver een laag goud aangebracht. Het grote voordeel van deze samenstelling is dat het juweel kwalitatief is, maar ook geschikt is voor wie last heeft van allergieën aangezien de kern van sterling zilver is. Tegelijk is het goedkoper dan bovenstaande variant omdat het aandeel goud veel kleiner is.

Het nadeel aan deze variant is dat het mogelijk is dat de goudlaag na verloop van tijd vervaagt en je juweel dus verkleurt. Het wordt dan ook afgeraden om ermee te gaan zwemmen, douchen…

Lees ook: 7 redenen waarom we fan zijn van de VLogo Moon Bag van Valentino Garavani

/

Gevuld goud

Dit soort juwelen zijn goed te vergelijken met vermeil goud. Toch is er een cruciaal verschil. In plaats van een kern van sterling zilver, heb je hier te maken met een kern van een ander metaal, vaak messing. Je zal het verschil tussen gevuld of vermeil dus niet echt zien want ook de dikte van de goudlaag is vergelijkbaar. Aangezien het hier om minder kwalitatief materiaal gaat, is de prijs wel weer lager dan bij vermeil.

/

Verguld goud

De laatste soort is meteen ook de minst kwalitatieve. Als je hiermee te maken hebt, kan je ervan uitgaan dat je sieraad snel zal verkleuren. Bij verhuld goud is de buitenste goudlaag namelijk heel dun waardoor die er makkelijk afslijt. Daarnaast is de kern ook weinig kwalitatief. Het materiaal kan variëren, maar in de meeste gevallen gaat het om koper, messing of nikkel. Daar tegenover staat wel dat je dit soort juwelen voor een prikje kan scoren.

Lees ook: De mooiste chunky ringen op een rij

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Goud, Juwelen.