Hoe was en verzorg je kasjmier?
© Pers

Hoe was en verzorg je kasjmier?

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

De dalende temperaturen en de stijgende energierekeningen willen maar een ding betekenen: sweater weather. Voor warme, kwalitatieve truien kiezen we vaak voor een zachte kasjmier stof. Maar hoe verzorg je de kostbare wolsoort het best om hem zo lang mogelijk te bewaren?

De vezels van kasjmier zijn enorm zacht en soepel, waardoor het een zalige stof is om te dragen. Maar de stof is ook vrij duur, omdat de vezels slecht één keer per jaar geoogst kunnen worden. De voorraad is niet oneindig en verklaart dus ook de prijs van een kasjmier kledingstuk. Daarom delen we onze verzorgingstips voor dit zeldzaam goed, zodat je duurzaam kledingstuk zo lang mogelijk mooi blijft.

Lees ook: Dankzij deze Belgische truien draai je gemakkelijk de verwarming omlaag

Kasjmier onderhouden

Deze edele wol is van nature geur- en vuilafstotend. Daardoor is het bij dagelijks gebruik ook slijtvaster dan andere kledingstukken. Vaak is het al voldoende om kasjmier na het dragen in de frisse lucht te laten verluchten om geurtjes makkelijk te verwijderen.

Om de schoonheid van je kasjmier trui zo lang mogelijk te bewaren, is het aangeraden kasjmier zo weinig mogelijk te wassen. Laat je kledingstuk minstens 24 uur rusten nadat je het gedragen hebt. Door deze rustperiode kunnen de fijne vezels hervormen en voelt je trui weer zacht aan.

/

Hoe je deze stof met de hand moet wassen

Zet lauw water klaar om de handen te wassen en voeg een beetje wolwasmiddel of zelfs haarshampoo toe. Dan maak je je kasjmierkledingstuk voorzichtig schoon. Zorg ervoor dat je niet te veel wrijft bij het wassen en spoel alles na met lauw water. Knijp vervolgens zachtjes in het kledingstuk en wikkel het voorzichtig in een handdoek om overtollig water uit de vezels te persen.

Voorzichtig en gemakkelijk drogen

Na het wassen moet je kasjmier met zorg behandelen. De vezels zijn dan bijzonder gevoelig, dus best niet wringen of schudden. De beste manier om kasjmier te drogen is om het open te leggen op een handdoek en op kamertemperatuur te laten. Je kunt je kledingstuk van tijd tot tijd omdraaien. Hang je kledingstuk niet te drogen aan een draad of rek. Leg het ook niet in de zon of op de verwarming. Dit kan ervoor zorgen dat het zijn kleur en vorm verliest.

kasjmier

Unsplash

/

Strijken doe je best zo

Eigenlijk moeten deze wol niet gestreken worden, want de meeste kasjmierkledingstukken kreuken niet. Tenzij je echt kasjmierkleding hebt die dringend gestreken moet worden, gebruik je best zo weinig mogelijk warmte. Als je strijkijzer deze functie heeft, gebruik je best de wol- of zijde-instelling. Daarnaast kan een ander stuk stof tussen het strijkijzer en het kledingstuk de fijne kasjmiervezels beschermen tijdens het strijken.

Vlekken verwijderen

Om vlekken uit kasjmier te verwijderen, kun je een vlekshampoo zonder chemische toevoegingen aanbrengen en vervolgens het kledingstuk in de wasmachine wassen zoals eerder beschreven. Het is belangrijk de vlek zo snel mogelijk te behandelen en het kledingstuk te wassen. Als alternatief kun je het verwijderen van vlekken overlaten aan professionals en je kasjmierkledingstuk naar de droogkuis brengen.

/

Help! Mijn kledingstuk begint te pluizen

De vorming van pluisjes is onvermijdelijk en betekent zelfs dat je kasjmierkledingstuk gemaakt is van een kwalitatieve en zuivere stof. Om pluizen in de wol te voorkomen, zijn speciale kasjmierkammen geschikt. Deze verwijderen voorzichtig de pluisjes zonder het delicate weefsel te beschadigen. Pluk of knip nooit de pluisjes van kasjmier, dit kan de fijne vezels beschadigen. Je kledingstuk zal na een aantal wasbeurten stoppen met pluizen, omdat de meeste losse haren dan al samengeklit zullen zijn.

Lees ook: Herfst/winter modetrends 2022-2023: Marie Claire zet ze allemaal op een rij

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duurzame verzorging, Kasjmier, Truien.