Het principe van een peeling is eigenlijk dat je de huid licht beschadigt opdat ze zich herstelt. De nieuwe huid is gladder en mooier: rimpels, acne en grote poriën verdwijnen. Peelings voor thuisgebruik werken meestal oppervlakkig, voor een grondige peeling, moet je bij een dermatoloog of esthetisch arts zijn. Welke dieptepeelings bestaan er allemaal? Wij zetten ze even voor je op een rij
Chemische peelings
Chemische peelings weken de bovenste huidlaag (met dode huidcellen) los, waardoor de huid zich vernieuwt. Je laat ze uitvoeren bij een esthetische arts of dermatoloog. Meestal gebruiken ze een combinatie van recorcinezuur en TCA. Fruitzuurpeelings (AHA) werken vooral op je huidtint. Ze pakken pigmentvlekken aan en gaan een vale huid tegen.
Diepte peelings
Minder bekend zijn de heel diep werkende versies van de peelings of lasers die een ablasie behandelingen uitvoeren waarbij de volledige bovenste huidlaag wordt weggehaald. Je hebt gemiddeld tien dagen nodig om van deze diepgaande peelings te recupereren, maar ze zijn ideaal om bijvoorbeeld de moeilijk weg te werken rimpels onder de ogen mee aan te pakken. Zo heb je de Bensipeel bijvoorbeeld, op basis van crotonolie en fenol. De korsten blijven acht dagen zichtbaar maar ook het resultaat is meer uitgesproken.
Diepte lasers
Ook fractionele lasers gaan grondiger te werk. Ze maken microscopisch kleine laserspots (diepe, microscopisch kleine gaatjes) die slechts een gedeelte van de huid behandelen. Beschadigd weefsel wordt zo selectief verwijderd en de omliggende huid blijft intact. Deze techniek verkort het genezingsproces en stimuleert het lichaamseigen proces voor het aanmaken van nieuw collageen vanuit de diepte. De huid ziet de volgende dagen wat rood. Onder de fractionele lasers heb je bijvoorbeeld de Pearl laser (€1.250 voor het hele gezicht).
De Erbiumlasers (schaaflaser) gaan nog een stap verder en schaven de volledige bovenste huidlaag weg. Je kan hiermee het hele gezicht behandelen of afzonderlijke zones (onder of naast de ogen, langs de mond, …). Het wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Je krijgt een wonde die eruitziet zoals een schaafwonde en je huid geneest na een week.
Maar zoals reeds eerder vermeld, schuilt ook het geheim vooral in de combinatie. “Een van de meest effectieve ingrepen van het moment is een combinatie van de crotonolie peeling en het opvullen van de huid met nanofat“, aldus Dr. Pieter Vermeulen, plastisch chirurg bij aclinic Brugge. “Je moet er even van recupereren maar de resultaten zijn navenant!”
Meer info op www.aclinic.be en coupurecentrum.be. Met dank aan Dr. Pieter Vermeulen.