MoMu herontdekt vroege Christian Dior in archieven
© Stany Dederen

MoMu herontdekt vroege Christian Dior in archieven

Leestijd: 1 min

Het ModeMuseum Antwerpen deed onlangs een uitzonderlijke vondst in hun archieven: een iconische en exclusieve jurk van het Franse modehuis Christian Dior. De jurk is vanaf nu te bewonderen door het publiek.

/

Het ModeMuseum bevestigde onlangs met zekerheid dat een avondjurk in roze, zijden organdie, bewaard in het depot, een vroege Christian Dior betreft. De jurk maakt deel uit van de haute couture lente-zomercollectie 1948, de derde collectie van het Franse modehuis. Dior gaf het ontwerp de naam Flamant rose.

Dior

Isaac Kitrosser

Een droom

De avondjapon – een schenking van een vaste klant bij Dior tot de jaren 60 – werd reeds 16 jaar in het MoMu-depot bewaard. Door een buitenlandse bruikleenaanvraag kwam ze opnieuw onder de aandacht van de collectiemedewerkers. De jurk representeert de signatuur van Christian Dior en de New Look ten voeten uit.  “Tijdens mijn onderzoek detecteerde ik de typische kenmerken van Dior. Het was die buitengewone ontdekking waar elke modehistoricus van droomt!”, zegt Bas Verwaetermeulen, registrator-onderzoeker MoMu.

Lees ook: Waarom Tabi’s nog steeds een hype zijn

New Look

Dior lanceerde in 1947 met zijn eerste collectie het iconische silhouet dat teruggrijpt naar de vooroorlogse periode en bekend zou blijven als de New Look. Met haar klokkende rok, smalle taille, ronde schouders en bustier met baleinen, reflecteert de Flamant Rose uit 1948 helemaal deze stijl. Jurken van Dior zijn exclusief: de 48 meter organdie, voor de rok alleen, was ongezien in de naoorlogse tijden van schaarste. Het leverde de ontwerper kritiek én publiciteit op.

Dior

MoMu

Roze dégradé

De naam Flamant Rose verwijst naar het kleurverloop in de pluimen van de roze flamingo. Dat werd geïmiteerd in de verschillende tinten roze van de negen lagen van de rok, die naar onderen toe donkerder worden. Roze was een belangrijke kleur in het leven van Christian Dior. Denk aan de ouderlijke Villa Les Rhumbs, de rozentuin van zijn moeder en de quotes van de designer over de kleur van geluk en vrouwelijkheid.

Vanaf deze week kunnen bezoekers het uitzonderlijke silhouet in MoMu ontdekken. In mei reist het topstuk door naar Nederland om te figureren in een expo bij Kunstmuseum Den Haag.

De collectiepresentatie is permanent geopend van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 18.00 u. Meer info op de website van het museum.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Cristian dior, Dior, Modemuseum.