Net zo veelzeggend als de handen, maar minder waargenomen, kunnen ook de benen onze emoties beschrijven, met name door de houding die we kiezen om te zitten. In veel situaties, zoals bij sollicitatiegesprekken, of wanneer we op enkele centimeters afstand van een bepaalde persoon zitten, kan het handig zijn te weten hoe we houdingen kunnen aflezen. “De manier waarop mensen zitten en hun benen plaatsen is vaak een indicatie van hoe ze zich van binnen voelen”, zegt Karen Donaldson, een Amerikaanse expert in non-verbale taal.
Op ons gemak
Om de veelheid van gevoelens te illustreren die kunnen worden verraden door de manier waarop we zitten, beschrijft de Amerikaanse verschillende situaties. Eerst somt ze de details op waarop we moeten letten om te begrijpen of iemand zich op zijn gemak voelt: “Als iemand zijn handen nonchalant op de armleuningen van een stoel laat rusten, laat dat zien dat hij stabiel en geaard is. Handen die licht op je schoot rusten geven aan dat je zorgzaam en nederig bent. Gekruiste enkels met licht geopende benen laten zien dat iemand zich op zijn gemak voelt. Maar hoe strakker iemands enkels zijn, hoe groter het signaal dat hij zich gestrest en ongemakkelijk voelt”, legt ze uit.
Maar niet alleen lichaamsbewegingen kunnen ons non-verbale informatie geven. De houding die we kiezen als we gaan zitten is ook veelzeggend. “Als iemand tijdens een vergadering of sociaal evenement in het midden van een bank of tafel zit, betekent dit dat hij zelfverzekerd is.”
Lees ook: Kwart van de Belgen gelooft niet dat menstruatiearmoede bestaat
Niet-verbale uitingen van stress
“Aan de andere kant, als iemand aan het eind van een tafel of bank zit, geeft dat aan dat hij zich verlegen, aarzelend of ongemakkelijk voelt. Ze proberen niet op te vallen”, gaat ze verder. In stressvolle situaties (zoals een sollicitatiegesprek) kunnen bepaalde reacties onze stress verraden en ons een slechte dienst bewijzen. “Als iemand vaak de armleuningen vastgrijpt wanneer hij in een stoel zit, kan dit erop wijzen dat de persoon zich in verlegenheid gebracht voelt. Dit heet een verplaatsingsgebaar en wordt vaak gebruikt als een verankeringstactiek om nerveuze energie te verplaatsen.”
Ook benen die niet stil kunnen blijven staan, zeggen veel over onze gemoedstoestand. “Het schudden van de benen kan aangeven dat iemand nerveus is of haast heeft om dingen gedaan te krijgen. Als mensen met hun been schudden, kunnen ze ongeduldig overkomen in plaats van kalm en zelfverzekerd”, onderstreept Donaldson.
De gevoelens van een persoon begrijpen door de positie bij jou te analyseren
Maar aandacht voor deze details kan ons ook veel vertellen over hoe geïnteresseerd anderen in ons zijn. “Wanneer iemand zit en naar je toe leunt terwijl je praat, betekent dit dat hij geïnteresseerd is en erbij wil zijn. Omgekeerd, als ze zich van je afkeren, betekent het dat ze uit het gesprek willen stappen.”
En om uit te leggen hoe je de signalen van de ander beter kunt lezen, suggereert Karen Donaldson dat je de “zones van proxemie” moet begrijpen. “Dat zijn er vier, ze gaan over ruimtelijk bewustzijn en de effecten daarvan op het gedrag van mensen. Zo heb je: de openbare ruimte: je richt je tot een publiek. De sociale ruimte die gewoonlijk 1 tot 3 meter tussen jou en de andere persoon is. De persoonlijke ruimte van 0,5 tot 1 meter en de intieme ruimte van 0,5 meter om aan te raken.”
Lees ook: Onze gids om de solden duurzaam te doorstaan
Dus de hoeveelheid ruimte die er is tussen de partners wanneer ze zitten, kan ons vertellen hoe fysiek en emotioneel dicht en verbonden ze zijn in hun relatie. “Hoe minder kloof er is, hoe meer verbinding partners zoeken en fysiek dichtbij willen zijn. Een grotere kloof betekent dat er afstand is in de relatie omdat ieder van hen probeert gezien te worden als een individu en niet als een paar.
Wat aanraking betreft: “We weten dat wanneer mensen elkaar in intimiteit aanraken, hun hartslag stijgt, een simpele streling van de hand maakt het hormoon oxytocine vrij, waardoor we ons ontspannen en zelfverzekerd voelen”, dus “je kan een stel verder uit elkaar zien zitten maar met hun voeten tegen elkaar aan, wat aangeeft dat ze zeer verbonden zijn en ook elkaars autonomie respecteren.
Kunnen we onze emoties verbergen door onze posities te veranderen?
“We kunnen inderdaad bepalen wat we non-verbaal communiceren door heel bewust te zijn over hoe we zitten en hoe we onze benen plaatsen”, bevestigt de Amerikaanse expert. Daarvoor moet je je gebaren kiezen, aldus de specialist, die de sleutels geeft om zelfverzekerder over te komen (terwijl je dat niet per se bent).
“Vermijd om je benen strak bij de enkel te kruisen. Ga rechtop zitten, plaats je voeten stevig op de grond direct onder je knieën, dit getuigt van extreem vertrouwen. Zorg ervoor dat je kin parallel aan de vloer blijft. Als je kin te hoog is, zie je er arrogant uit en als hij te laag is, zie je er onzeker uit. Als je ervoor kiest je benen te kruisen wanneer je gaat zitten, zorg er dan voor dat de knie van het gekruiste been in de richting wijst van de persoon met wie je praat. Houd een open en uitnodigende houding aan door je armen niet over je borst te slaan als je gaat zitten. Dit wordt een onbewuste barrière en kan aangeven dat je defensief bent en niet openstaat voor nieuwe ideeën, de ander of het gesprek.”