Lente/zomer 2023 shows: de grote comeback van Dries Van Noten in Parijs
© Dries Van Noten

Lente/zomer 2023 shows: de grote comeback van Dries Van Noten in Parijs

Leestijd: 2 min

Dries Van Noten maakte in Parijs opnieuw zijn opwachting op de catwalk, en dat deed hij zoals verwacht met veel verve. De collectie weerspiegelde niet alleen optimisme, maar wakkerde het ook aan. Toen de 64 modellen aan het einde van de show nog een laatste keer over de catwalk liepen, gaf het doorgaans nogal gereserveerde publiek onze landgenoot een staande ovatie. En ook wij deden enthousiast mee. Bravo!

/

What will Dries do? Het is elk seizoen een van de hoofdvragen tijdens Paris Fashion Week. Na zijn open brief die hij begin 2020 opstelde en waarin hij pleitte om het modesysteem grondig te herzien, bleef onze landgenoot 30 maanden weg van de catwalk in de Franse hoofdstad. Vorig seizoen opteerde hij voor een installatie van paspoppen om zijn vele fans toch iets van fysieke aanwezigheid te geven. En eind juni presenteerde hij zijn mannencollectie alweer als vanouds met een catwalkshow op het dak van een parkeergarage in Parijs.

Gisterennamiddag op 28 september was het zover en stelde Van Noten zijn damescollectie voor lente/zomer 2023 voor met eindelijk terug een defilé. De extase was bij de aanwezigen van begin tot einde voelbaar.

/

Dries Van Noten lente/zomer 2023

De show ging van start met een reeks volledig zwarte silhouetten waarvoor Van Noten inspiratie haalde uit het Zwart vierkant, het bekende schilderij van kunstenaar Kazimir Malevitsj. Door te kiezen voor looks in één tint, legde hij de nadruk extra op zijn uitmuntende keuze van stoffen en afwerking. Denk bijvoorbeeld aan de oversized jas uit een sponsachtig materiaal met grote gouden knopen aan de voorkant.

Lees ook: Dit wil je weten over het beautydebuut van Dries Van Noten.

Naarmate de show vorderde, verschenen steeds meer looks ten tonele met subtiele details die afweken van het stoere, monochrome kleurenpalet in zwart. Zoals een bloemenaccent op een getailleerde jurk of fransjes aan de mouwen van een bomberjack. Daarna volgende silhouetten waarbij geplooide ruches centraal stonden, nog steeds in relatief sobere kleuren, en tenslotte de eerste glimp van een felle kleur in een laag indigo pailletten in een crop top.

/

Optimisme en kleur!

Net toen we er vanuit gingen dat Dries zich was verloren in zwartgalligheid, introduceerde hij fase twee op de catwalk: kleur en vreugde! Aanvankelijk stuks in afgewassen en bleke tinten, zoals in ritselende pailletten en versierde T-shirts en rokken, maar daarna volgde de crescendo van de show. Een, zoals we van hem gewoon zijn, explosie van bloemmotieven in knalkleuren en alles kriskras door elkaar.

Deze motieven waren afkomstig uit eerdere collecties van Van Noten en werden weelderig met elkaar vermengd. Flowers for spring? Ja, maar dan wel op de mooist mogelijke manier uitgevoerd. En door die langzame opbouw van alles wat eraan voorafging, waardeerde het aanwezig publiek de explosie van kleur en prints extra. Na afloop vertelde hij aan Vogue Runway dat het thema van zijn show optimisme was. “Omdat het leven ondanks alles ook gewoon heel mooi kan zijn.” Amen!

Lees ook: Dit is de print van het najaar volgens Dries Van Noten.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dries Van Noten.