Ikea duikt in de archieven voor tachtigste verjaardag
© Pers

Ikea duikt in de archieven voor tachtigste verjaardag

Leestijd: 1 min

Ikea wordt 80 en dat vieren ze met een speciale collectie: het Zweedse meubelgigant steekt een aantal van hun iconische meubels in een nieuw jasje. 

/

Vintage meubels worden steeds populairder. We gaan vaker op zoek naar unieke en tijdloze stukken om meer karakter en stijl aan ons interieur te geven. Om aan deze vraag te voldoen, lanceert Ikea de Nytillverkad collectie: een eerbetoon aan hun iconische ontwerpen van het verleden.

“Bij Ikea zijn het verleden, het heden en de toekomst allemaal verbonden”, zegt Frederika Inger,  algemeen directeur bij Ikea of Sweden. “We hebben veel functionele én mooie designs ontworpen de laatste 80 jaar. De komende jaren gaan we in meerdere lanceringen een reeks zorgvuldig geselecteerde producten uit ons designarchief op de markt brengen. Ze krijgen een update om te voldoen aan de gedurfde visie van de huidige en volgende generatie.”

Kleurrijk en fun

De collectie omvat een reeks meubels, beddengoed en accessoires die opnieuw ontworpen werden om aan de behoeften van vandaag te voldoen. De designs blijven trouw aan de originele ontwerpen, maar worden heruitgebracht in opvallende tinten en vernieuwde materialen.

Lees ook: Wat betekent de Scandinavische trend in huis?

“De collectie is luidruchtig, kleurrijk en fun”, zegt Karin Gustavsson, creative director van de lijn. “Alle producten hebben een verhaal. Zoals één van onze meest iconische producten, de Lövet bijzettafel, die in 1956 werd geïntroduceerd. In de versie van Nytillverkad noemen we het Lövbacken en komt het in het oranje, blauw en lichtgroen met een blad van essenfineer, waardoor het een gewaagde kleur geeft aan iedere ruimte.”

Cactuskapstok

Een ander iconisch design is het Krypkornell patroon van de Zweedse textielontwerper Sven Fristedt dat in 1980 werd geïntroduceerd als het Bladhult patroon op een hoes voor de Klippan zitbank. De vrolijke veelkleurige print, typisch voor Scandinavisch ontwerp, is nu beschikbaar op beddengoed, keukenaccessoires, voorgesneden stof en kussenhoezen. Het voegt een kleurboost toe waar je het ook plaatst. Ook de stalen cactuskapstok Bondskäret krijgt een uitgesproken, trendy kleur maar behoudt zijn iconisch design. De collectie wordt in verschillende fases gelanceerd. De eerste reeks producten, onthuld tijdens Salone del Mobile 2023, zijn vanaf juli 2023 verkrijgbaar in de Belgische winkels. Er volgt een tweede reeks in oktober, ook volgend jaar staan er nog twee collecties op de planning.

Meer info op de website.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Decoratie, Ikea, Interieur, Interieurstijlen.