Het perineum wordt meestal opgemerkt tijdens een zwangerschap of bij fysieke of seksuele gezondheidsproblemen (incontinentie, orgaanafwijking, pijn bij het vrijen, enz.) en is een van de grote vergeten delen van ons lichaam. “Veel vrouwen vragen ons waarom we er niet eerder over praten, maar ik zie niet wanneer we het erover gaan hebben, terwijl we het in de seksuele voorlichting nauwelijks over de clitoris hebben”, steekt Catherine Garcin, verloskundige en seksuologe van wal.
“De bekkenbodem is een groep spieren die een steunband vormen in het onderbekken. Deze sling, die bestaat uit 14 verschillende spieren in drie lagen, hecht aan de bekkenbotten. Bij een vrouw omringen de bekkenbodemspieren de urinebuis, de vaginale opening en de anus”, zegt fysiotherapeute Ellen Braatz op de website van de American Association for Pelvic Organ Prolapse Support.
Maar deze spieren houden niet alleen sommige van onze organen overeind, ze staan ook centraal in ons seksueel genot.
Het perineum, de plaats van seksuele opwinding
Lees ook: Drie Belgische design talenten in de kijker
Inderdaad, het perineum is een perfect instrument om iemands orgasmes te stimuleren. Ten eerste omdat het “de zetel is van de genitale implantatie”, onderstreept Catherine Garcin. “Op het moment van seksuele opwinding is er een vasculaire engorgement (toestroom van bloed) waardoor de clitoris stijf wordt. Dit veroorzaakt een gevoel van zwelling en warmte bij de vrouw. De instroom zorgt voor smering door transudatie van het vaginale slijmvlies”, legt de verloskundige en seksuologe uit. En als er eenmaal opwinding is op genitaal niveau, is het de bedoeling deze te laten stijgen tot het punt waar geen weg meer terug is: het orgasme.
“De curve van seksueel genot volgt die van opwinding. Het perineum speelt een rol in de opwinding, ik zeg vaak tegen mijn patiënten dat ze het perineum moeten “pompen”, dit versterkt de opwinding omdat het de verruiming versterkt. Maar het is als een omhelzing, je moet niet te hard knijpen”, legt de specialist uit.
Spieren die een orgasme bevorderen maar niet veroorzaken
Hoewel er weinig studies over dit onderwerp zijn uitgevoerd, verzekert onderzoek dat in 2014 werd gepubliceerd in het tijdschrift Acta obstetricia et gynecologica scandinavica dat er “een verband bestaat tussen bekkenbodemsterkte en seksuele functie bij vrouwen die nooit of nog geen kind hebben gehad en zonder zelfgerapporteerde seksuele disfunctie”. Met name werd een hoger verlangen, opwinding, orgasme en bevrediging geconstateerd”.
Maar Catherine Garcin benadrukt dat het een geheel is. “Het is ook nodig om lichamelijke vloeibaarheid te hebben en de opwinding moet fysiek en seksueel zijn, maar ook psychisch en gepaard gaan met een overgave aan sensaties. Wanneer de opwinding op zijn hoogtepunt is, zal er een roes zijn, een plotselinge loslating van stuwing en de spier zal spastisch samentrekken op het moment van het orgasme.
Lees ook: Antwerpen: 3 nieuwe winkels die het bezoeken waard zijn
Als bewustzijn van het perineum de intensiteit van ons genot kan verhogen (en ons helpt ons lichaam beter te kennen), kan het niet gebruikt worden als orgasmeverhoger. “Een orgasme is een reflex, je kunt niet tegen jezelf zeggen ‘ik ga mijn perineum aanspannen om er een te krijgen’.
Het instrument voor alle lichamen en alle seksualiteiten
“Dan, tijdens de opwinding, als de vrouw goed verbonden is met haar genitale sensaties, voelt ze het verlangen naar penetratie. Het is niet alleen voor hetero’s, het is niet alleen met penispenetratie, maar met een sextoy, een vinger. Het gaat niet zozeer om het volume, maar het feit dat je knijpt zorgt voor druk en de vagina is gevoelig voor druk. Door te knijpen verhoog je de druk op het perivulvar gebied en bij de ingang van de vagina, waar de vestibulaire bollen rond de clitoris zitten”, legt ze uit. Net zoals dit genot niet is voorbehouden aan heteromannen, is het perineum niet de enige vriend van vrouwen als het gaat om een orgasme. Mannen kunnen ook genieten van dit stel spieren.
“Om een erectie te krijgen, zijn er ook deze perineale bewegingen die stuwing vergemakkelijken. Bovendien wordt bij mannen die een prostaatoperatie hebben ondergaan en erectieproblemen hebben, het perineum opnieuw opgevoed. Vaak maakt de penis tijdens de erectie kleine schokkende bewegingen: dit hangt samen met samentrekkingen van het perineum die de man al dan niet bewust maakt. Ejaculatie is hetzelfde, er zijn spasmen van het perineum die de ejaculatie doen schokken”, vervolgt Catherine Garcin.
Moet je je perineum trainen om je plezier te vertienvoudigen?
Dus, als het perineum zo essentieel is voor ons orgasme, moeten we het dan bespannen? Nee, zegt de expert. “Het belangrijkste is dat het soepel is. Gespannen, maar soepel. Bij een vrouw met orgasmeproblemen zullen we leren ons bewust te zijn van de weeën en ontspanningen, maar altijd in een zekere soepelheid. Het doel is om te leren voelen”, legt de verloskundige uit.
Het ideaal is dat ons perineum niet te gespannen is (zonder elasticiteit en constante contractuur, zal de ingang van de vagina zich vernauwen en kan er pijn ontstaan bij penetratie), noch hypotoon, zoals na de bevalling (sensaties zijn minder en orgasmes zijn niet erg intens). “Dit zijn de enige redenen om aan het perineum te werken”, zegt de specialist. Anders blijft Catherine Garcin volhouden: er is niets te doen, behalve zichzelf op te voeden en in de proprioceptie van je lichaam te staan. En als het probleem deze verbinding is (onmogelijkheid om dit te doen of afwijzing van gewaarwordingen), is het raadzaam de hulp in te roepen van een deskundige die u, in verband met uw levensgeschiedenis, een reddende begeleiding kan bieden.
Ten slotte, als er geen sprake is van het opbouwen van je spieren voor niets, is het altijd goed om ze te verzorgen. Het perineum is een kwetsbaar orgaan waarop in het dagelijks leven een beroep wordt gedaan en dat in het dagelijks leven verzwakt kan raken (joggen, regelmatig zware lasten dragen, hoestbuien als gevolg van roken, enz.) Catherine Garcin besluit met uit te leggen dat we “kunnen leren de druk te beperken en sluitende bewegingen te maken om de druk te behouden”.