Hoe draag je ballerina’s in 2023?
© Launchmetrics Spotlight

Hoe draag je ballerina’s in 2023?

Leestijd: 2 min

Platte ballerina's, ballerina's met hak, ballerina's met pailletten... De schoenen die we zo lang verafschuwd hebben, maken een comeback aan de voeten van de meest stijlvolle vrouwen ter wereld. De vraag is: hoe draag je ze?

/

De laatste keer dat ballerina’s massaal gedragen werden, was begin deze eeuw toen Kate Moss het ultieme stijlicoon was en zowat dagelijks met de platte schoenen aan haar voeten gefotografeerd werd. Al snel werden ballerina’s vast onderdeel van de outfits van elke zelfverklaarde modeliefhebber, maar de opleving was geen lang leven beschoren. Omstreeks 2007 verdwenen ze van het modebeeld en werden ze zelfs uitgespuwd.

Te tuttig, te plat, te seuterig… Aan adjectieven geen tekort om deze op de dansgarderobe geïnspireerde schoenen te beschrijven. In 2016 maakten ze een korte comeback dankzij Miu Miu die toen ballerina’s bedacht met zwart geruite linten en leren bandjes die deden denken aan die van een perfecto. Instagram was booming en alle meisjes die ertoe deden adopteerden de veterballerina’s een tijdje, voordat ze opnieuw in de vergetelheid raakten.

De comeback van de ballerina

Of ze nu van The Row of van Miu Miu zijn, anno 2023 zitten er terug ballerina’s met elastische bandjes in demi-pointestijl aan de voeten van alle trendsetters. Daarvan getuigt het aantal ballerina’s op de catwalk van de lente-zomer 2023: het gaat om een stijging van maar liefst 121 % tegenover vorig seizoen, volgens de modezoekmachine Tagwalk. Preppy chic bij Celine, Tod’s en Balenciaga, transparant bij Loewe, vierkante neuzen bij MM6, puntig bij Marni en Molly Goddard…

Hoe verklaar je dat de passie voor ballerina’s opnieuw doorbreekt? Dat danken we aan de comeback van de ballet-esthetiek, slobkousen (gedragen met die bewuste ballerina’s), cache-cœurs, bolero’s en zelfs tutu’s inbegrepen.

“Deze esthetiek wordt geïllustreerd door de comeback van de klassieke dansschoen en luidt het einde in van de trend van de ‘ugly shoes’. De balletlook slaat meer in het algemeen de bladzijde om van een periode die aan de lossere post-pandemiemode gerelateerd is. De gedachte erachter is die van het lichaam in beweging en van stevige, getrainde spieren”, meent Thomas Zylberman van het trendbureau Carlin.

/

“De ballerina is een transgenerationele schoen”

Wat vinden ze daarvan bij Repetto, het merk dat wereldwijd zo’n zevenhonderdduizend paar ballerina’s per jaar verkoopt? Dit gespecialiseerde merk ontstond in 1947, dankzij de balletschoenen die Rose Repetto toen ontwierp om de voeten van haar zoon, choreograaf Roland Petit, te ontlasten. Het Franse merk waarvan de fabriek in de Dordogne ligt, constateert dat er een hernieuwde belangstelling voor het universum van de klassieke dans bestaat: dat blijkt sinds een jaar uit de groei van hun omzet. “Nu de ballerina door de comeback van dunne zooltjes weer opleeft, werpt ze zich op als transgenerationele schoen, want ieder draagt ballerina’s naar haar of zijn smaak, met een slimfit, een losse jeans, een kostuumbroek voor heren”, stelt Charlotte Gaucher, adjunct-directrice van het merk, vast.

Maar hoe draag je de ballerina anno 2023?

Hoe combineer je ballerina’s met hakken?

Combineer de ballerina met hak met een 7/8 jeans, een leren rok of een losvallende zomerjurk voor een sexy retrolook. De befaamde two-tones van Chanel blijven een klassieker binnen deze categorie schoenen.

ballerina's

Launchmetrics Spotlight

Wat draag je bij zwarte ballerina’s?

Het is het meest klassieke model van de ballerina’s, reden te meer om ze een boost te geven. Droegen onze favoriete it-girls ze begin jaren 2000 nog onder korte shorts en skinny jeans, laten we het minimalisme nu achter ons en kiezen we voor meer levendige silhouetten. Denk felle kleuren, prints en lange vloeiende pantalons.

Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight

Hoe combineer je gekleurde ballerina’s?

Waarom niet opteren voor een gekleurd paar? Rode, witte, marineblauwe of gele ballerina’s zorgen ervoor dat je outfit nooit verveelt en combineren mooi met een korte rok of bermuda. Ze zorgen ook voor een fris contrast in meer monochrome outfits.

Launchmetrics Spotlight

Launchmetrics Spotlight

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Hoe draag je de lange rok in 2023?, Dit zijn alle zonnebrillen trends voor de lente en zomer van 2023 en Zo draag je stijlvol jeans op jeans.

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.