Eerste Brussels Jewellery Week zet juwelen en hun ontwerpers in de kijker
© Hicham Riad

Eerste Brussels Jewellery Week zet juwelen en hun ontwerpers in de kijker

Leestijd: 1 min

Vanaf 29 april tot en met 8 mei 2022 staat Brussel in het teken van het hedendaags juweel. De Europese hoofdstad brengt gevestigde en opkomende kunstenaars, verzamelaars en een internationaal publiek samen voor de allereerste editie van de Brussels Jewellery Week.

/

De Brussels Jewellery Week wil het hedendaagse juweelontwerp als een creatief en vernieuwend ambacht in de kijker zetten. Aan de hand van tentoonstellingen, een performance en workshops kan je kennis maken met de kunst, inspirerende designers en innovatieve ontwerpen. Zo maken bijvoorbeeld galerijen, scholen, kunstenaarscollectieven en onafhankelijke ateliers deel uit van een de BJW wandeling doorheen de stad Brussel die hedendaagse juwelen in de spotlight plaatst. Lezingen, een performance, ronde tafels en nog veel meer vullen het tien daagse programma verder aan.

Tentoonstelling In Fieri

MAD Brussels, Centrum voor Mode en Design, geeft tijdens de hoofdtentoonstelling In Fieri meer dan 50 internationale juweelontwerpers een podium. Onder andere een broche van suiker, een ketting gemaakt van afval of een gescheurd hemd dat wordt omgetoverd tot een sieraad maken deel uit van de expo.

Lees ook: 7 nieuwe horloges gespot op Watches & Wonders 2022.

De lijst van 51 ontwerpers uit 20 verschillende landen, waaronder 22 Belgen, werd door een jury van deskundigen samengesteld. De namen werden gekozen uit de meer dan 200 internationale kandidaten. Onder de geselecteerde kunstenaars bevinden zich gekende namen zoals Elke Stegen (BE), Charlotte Van de Velde (BE) en Nicole Beck (DE), alsook opkomende kunstenaars die zich verdiepen in artistiek onderzoek en naar voor komen met verrassende ontwerpen, zoals de Brusselse Carole De Vleesschouwer, de Canadese Jess Bischoff en de Duitse Anja Eichler.

Het thema van de expositie luidt In Fieri; wat zo veel wil zeggen als “in wording”. Elke creatie is een transformatie niet alleen van de materie, maar ook van de kunstenaar. In Fieri is het stadium waarin “gemaakt worden” en “worden” elkaar op veelzeggende wijze overlappen.

Brussels Jewellery Week

Brussels Jewellery Week is een initiatief van Les Brucelles vzw. De organisatie wil de zichtbaarheid en de erkenning van hedendaags juweelontwerp bevorderen door hun werk te promoten en tentoon te stellen. Door de nadruk te leggen op de multidisciplinaire aspecten van het ambacht, wil Les Brucelles projecten uitvoeren die de  sociale verbondenheid en de culturele diversiteit aanmoedigen. De Brussels Jewellery Week is hun eerste internationale evenement, georganiseerd om hedendaagse sieraden in de kijker te zetten in het hart van Europa: Brussel.

Meer info op de website.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Brussel, Juwelen.