Een levensstijl met plantaardige voeding blijkt gunstig in coronatijden
© Getty Images

Een levensstijl met plantaardige voeding blijkt gunstig in coronatijden

Door Florianne Thys
Leestijd: 3 min

Plantaardige ingrediënten houden je lichaam gezond en versterken je immuunsysteem. Meer zelfs, plantaardige voeding kan de vatbaarheid voor bepaalde ziekten in grote mate bepalen. Kort door de bocht: als je gezond eet, verkleint je kans op corona of ernstige symptomen ervan.

/

In welke mate voeding en corona met elkaar gelinkt zijn, is niet met zekerheid te stellen. Er is nog te weinig onderzoek verricht om hierover een wetenschappelijk verantwoorde uitspraak te voeren. Toch heeft recent onderzoek bij 2884 gezondheidswerkers een interessante vaststelling aan het licht gebracht: deelnemers die voornamelijk plantaardig aten, bleken een kleinere kans op ernstige coronaklachten te hebben. Betekent dit dat het eten van plantaardige voeding corona kan vermijden? Waarschijnlijk niet, maar het kan de klachten wel helpen temperen.

Onderliggende aandoeningen

Sinds corona zijn intrede deed, banen verhalen en theorieën over het virus en de overledenen hun eigen weg. Enkele onderzoeken brachten reeds licht aan de horizon, waaronder het onderzoek van Sciensano in 2020. Hieruit bleek dat 92 procent van de overleden coronapatiënten kampte met een aandoening voor ze stierven. Met andere woorden was 8 procent van de overledenen kerngezond. Om de situatie van aandoeningen te schetsen, zetten we de cijfers even op een rijtje: 4 procent had een chronische leverziekte, 6 procent had obesitas, 19 procent had een chronische longziekte, 22 procent had een chronische nierziekte, 50 procent had een hoge bloeddruk en 52 procent kampte met hart- en vaatziekten. Deze cijfers zijn interessant aangezien enkele van deze aandoeningen mede veroorzaakt worden door een ongezonde levensstijl. En op die manier een mogelijke link leggen tussen het eetpatroon en het ondergaan van corona.

Unsplash

/

Ongezonde voeding

Wat definieert ongezond eten? Hieronder verstaan we vooral eten of drinken met veel suikers, grote hoeveelheid zout, verzadigde vetten alsook fastfood. Daarnaast gaat het ook over een tekort aan goede voedingsstoffen zoals groenten en fruit. Het veelvuldig consumeren van vetten en suikers verhoogt de kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Wat tussen haakjes hoge risicofactoren zijn om ernstige coronasymptomen te ervaren. Een gezond voedingspatroon daarentegen omvat net de nodige vitaminen en mineralen die je lichaam immuniteit bieden tegen deze ziektes.

Dat bleek ook het geval te zijn in het onderzoek van de gezondheidswerkers: van de 2884 deelnemers, hadden 568 deelnemers corona. Deze werden opgedeeld in een groep van lichte klachten en een groep van matige tot ernstige klachten. Bij de bevraging werd niet enkel naar medische gegevens gepolst, maar ook naar hun voedingspatroon. Diegenen met een plantaardig voedingspatroon bestaande uit noten, groenten, fruit, peulvruchten, minder rood vlees en vleeswaren reageerden in mindere mate op het virus dan de groep met een ander eetpatroon.

/

Plantaardige voeding wint

Door op een doordachte manier te leren eten en je levensstijl aan te passen, kan je je immuunsysteem een handje helpen, ook in coronatijden. Het is niet voor niets dat artsen eerder pleitten om de levensstijl van mensen hoog op de agenda te plaatsen. Met plantaardige voeding verklein je de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes type 2 en een beroerte. De reden hiervoor is dat bewerkt vlees en rood vlees behandeld zijn om de smaak te behouden. Dat betekent dat het vlees gerookt, gezouten of gedroogd werd. Of in de slechtste omstandigheden dat er conserveringsmiddelen aan toegevoegd werden. Bewerkingen die ieder voor zich niet goed zijn voor onze gezondheid. Per week is het bijvoorbeeld aangeraden om maar een 300 tot 500 gram vlees te eten, aangezien het ook enkele gezonde vitaminen zoals ijzer bevat.

Unsplash

/

Plantaardig in lijn met andere beschermingsmaatregelen

Plantaardige voeding is een goed alternatief voor andere eetpatronen omdat het ook suikers en vetten bevat, maar op een onverzadigde manier. Het zijn de onverzadigde vetten die net beter zijn voor je hart en bloedvaten omdat ze bestaan uit essentiële vetzuren. Zo helpen ze bijvoorbeeld om je cholesterol laag te houden. Verder heeft je lichaam ook suikers nodig, maar opnieuw op een niet overtollige manier. Suikers zijn nodig om je spieren optimaal te laten functioneren en jou de nodige energie te bieden. Zodra de inname ervan te groot is, zet je lichaam de suikers om naar vet. Opnieuw je hebt vetten nodig want deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat vitamines A, D en E in je darmen worden opgenomen. Maar probeer zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten.

Je eetpatroon bepaalt in grote mate je levensstijl en je levensduur. Mits de nadruk van vele artsen, is het tijdens de coronapandemie niet enkel belangrijk om je handen meerdere malen per dag te ontsmetten, afstand te houden en je mondmasker juist te dragen. Je eetpatroon aanpassen is éven belangrijk om jezelf en je gezondheid te beschermen.

Lees meer Marie Claire op: Daarom heb je toch nog zin in een dessert als je teveel gegeten hebt; Tel jij obsessief je uren slaap? Misschien lijd je aan orthosomnia; Daarom is je eetlust zo groot tijdens je menstruatie.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Coronavirus, Plantaardig, Plantaardige voeding, Plantbased.