Een ijzertekort komt meer voor dan je denkt en zo herken je het
© Shutterstock

Een ijzertekort komt meer voor dan je denkt en zo herken je het

Leestijd: 1 min

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Grote kans dat je dan niet meteen denkt aan een ijzertekort. Toch kan het verstrekkende gevolgen hebben als het niet goed aangepakt wordt.

/

Voornamelijk zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs, jonge kinderen en mensen met een eenzijdig voedingspatroon hebben meer kans om een ijzertekort te ontwikkelen dan anderen. Een ijzertekort komt niet heel veel voor in westerse landen; wij eten vaak gevarieerd genoeg. Toch kun je een ijzertekort krijgen wanneer je veel bloed verliest (door een hevige menstruatie) of door een stoornis in het opnemen van ijzer in de darm door een beschadiging van het slijmvlies. Ook kan bloedarmoede ontstaan bij een chronische ziekte zoals reuma, een ontsteking in het bot, een maagzweer, of bij een acute infectie van de luchtwegen, de urinewegen of het maag-darmstelsel.

Lees ook: De 54321-methode: een snelle truc om angst- en paniekaanvallen te overwinnen.

Shutterstock

Symptomen

Je kan dus, ook al val je niet binnen de groepen die een verhoogd risico hebben, alsnog een ijzertekort ontwikkelen. Het is echter lastig om een ijzertekort te herkennen, aangezien veel van de symptomen losstaan van elkaar en zich na verloop van tijd ontwikkelen. Over het algemeen kun je bij een ijzertekort last krijgen van de volgende symptomen:

  • Onregelmatige hartslag
  • Bleke huid en lippen
  • Vermoeidheid
  • Angstige gevoelens
  • Schildklierproblemen
  • Haaruitval
  • Gevoel van zwakte
  • Kortademigheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid, mogelijk flauwvallen
  • Neusbloedingen

Heb jij het vermoeden dat jij een ijzertekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Daar kun je je bloed laten prikken en kan achterhaald worden of jij inderdaad een ijzertekort hebt. Je huisarts kan jou in dat geval ook voorzien van het juiste advies.

Wat kan je zelf doen?

Evenwichtig eten maakt een groot verschil. Ga niet zomer supplementen slikken, maar probeer allereerst wat gevarieerder te eten.

De voornaamste bronnen van ijzer zijn:

  • vlees
  • vis
  • gevogelte

Ook volgende voedingsmiddelen bevatten veel ijzer:

  • groene groenten zoals broccoli
  • courgette
  • bloemkool
  • pompoen
  • tomaat
  • fruit (voornamelijk citrusvruchten)
  • peulvruchten
  • vollegraanproducten.
  • Spinazie bevat, zoals bekend, ook veel ijzer. Maar je lichaam kan deze vorm van ijzer wel minder goed opnemen omdat het gebonden is aan oxaalzuur.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Nederland.

Lees ook: 3 gezonde gerechten uit het nieuwe boek van Sandra Bekkari.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Voeding, Voedingssupplement.