Echinacea, de plant die het immuunsysteem versterkt
© Getty Images

Echinacea, de plant die het immuunsysteem versterkt

Door Sarra Djeghnoune
Leestijd: 2 min

Echinacea, of Rode zonnehoed, is een plant afkomstig uit Noord-Amerika die populair is in de kruidengeneeskunde. Het is een natuurlijk middel om het immuunsysteem te stimuleren, en het zou ook helende eigenschappen hebben.

/

Echinacea werd vroeger gebruikt door de inheemse volkeren van Noord-Amerika om infecties van de luchtwegen en slangenbeten te verlichten, en wordt ook in onze contreien al jaren ingezet in de kruidengeneeskunde. De Echinacea-plant behoort tot de Asteraceae-familie en komt voor in open bossen en weiden.

Als kauwtabletten, poeder en zelfs vloeibaar… Echinacea is in verschillende vormen verkrijgbaar op de markt. Je vindt het als voedingssupplement in apotheken of als gedroogde plant in biologische winkels.

Echinacea, bondgenoot van het immuunsysteem

Echinacea staat bekend om zijn positieve effecten op het immuunsysteem. Een meta-analyse van 14 studies, gepubliceerd in 2007 in The Lancet en nu beschikbaar op The National Library of Medicine, toonde aan dat de consumptie van Echinacea het risico op het ontwikkelen van een verkoudheid met meer dan 50% kon verminderen, en zelfs de duur van de verkoudheid met anderhalve dag kon verkorten als deze toch optrad. Een andere studie uit 2009 die verscheen in het European Journal of Medical Research, toonde de voordelen aan van Echinacea – in combinatie met salie – voor de behandeling van keelpijn.

Niettemin lijkt uit deze studies naar voren te komen dat een kuur met Echinacea doeltreffend zou zijn, mits je er vroeg mee begint: preventief of hooguit bij de eerste tekenen van een verkoudheid, en bij voorkeur in combinatie met vitamine C, die ook nuttig is om het immuunsysteem te versterken.

/

Een plant met ontstekingsremmende eigenschappen

Naast zijn invloed op het immuunsysteem, heeft Echinacea ook antibacteriële, helende en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom wordt het gebruikt in verschillende dermatologische behandelingen, bij ontstekingen zoals eczeem, steenpuisten, abcessen, insectenbeten… en om de genezing te bevorderen door de celvernieuwing van de opperhuid te stimuleren.

In een studie uit 2011, oorspronkelijk gepubliceerd in het tijdschrift Phytotherapy Research, ontdekten wetenschappers dat de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van Echinacea de groei van propionibacterium, een veelvoorkomende oorzaak van acne, onderdrukten.

En de voordelen van Echinacea stoppen daar niet, want het helpt ook onze cellen te behoeden voor veroudering, met name door de vernieuwing van huidcellen te stimuleren. Een kleinschalige studie uit 2010, gepubliceerd in het International Journal of Cosmetic Science, uitgevoerd bij slechts 10 personen tussen 25 en 40 jaar, toonde aan dat huidverzorgingsproducten met Echinacea-extract de hydratatie van de huid verbeterden en rimpels verminderden.

/

Beperkingen en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van Echinacea

Belangrijk bij het gebruik van Echinacea is dat je het niet non-stop slikt, maar na 20 dagen even een week rustpauze inlast. Het is immers onmogelijk om je immuunsysteem te blijven stimuleren. In geval van twijfel of als je een behandeling ondergaat, is het – zoals altijd – aangeraden om advies van een deskundige in te winnen.

Voor wie aan chronische ontstekings- en/of auto-immuunziekten lijdt, of mensen die immunosuppressieve behandelingen ondergaan of behandelingen die corticoïden bevatten, blijven beter weg van de plant. Ook in geval van zwangerschap, borstvoeding of chronische pathologie is het raadzaam het advies van je arts in te winnen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op marieclaire.fr

Lees ook: Seksspeeltjes voor beginners: hoe kies je je eerste vibrator & Dit zijn de sport- en gezondheidstrends voor 2022.

Redactie Marie Claire De artikels van >