Deze designklassiekers wil je in huis
© Ikea

Deze designklassiekers wil je in huis

Leestijd: 1 min

Slapen onder een bontgekleurd donsdeken van eind jaren 70 en zitten op een fauteuil uit 1983? Dat kan. Ikea lanceert immers hun populairste designklassiekers van weleer en dit zijn onze favorieten.

/

Meubelketen Ikea viert dit jaar zijn tachtigste verjaardag, en daarom steken de Zweden zorgvuldig geselecteerde favorieten uit het archief in een nieuw jasje. De eerste collectie lag in september in de winkels, de tweede lancering van de collectie bevat klassiekers in hedendaagse materialen en brengt een eerbetoon aan de levendige en gedurfde van eind jaren 70 en begin jaren 80.

“Ikea is trots op zijn erfgoed en dat vieren ze door enkele van onze meest iconische ontwerpen terug te brengen, rekening houdend met de nieuwste technologieën en materialen. De Nytillverkad-collectie omvat klassieke ontwerpen met moderne kenmerken en staat volledig in het teken van eenvoud, functionaliteit en speelse toetsen”, zegt Johan Ejdemo, Global Design Manager bij IKEA of Sweden.

/

Een ode aan de jaren 70 en 80

De lancering van de collectie in oktober brengt een eerbetoon aan de levendige en gedurfde vibe van eind jaren 70 en begin jaren 80. In dit tijdperk stonden kleur, originaliteit, wervelende stoffen en gedurfde vormen centraal. Met de bonte kleuren en verrassende sculpturale ontwerpen moedigt deze lancering aan tot zelfexpressie. De meubels en accessoires zijn perfect voor zij die een statement willen maken of eerder een subtiele, levendige toets willen geven aan hun bestaande interieur.

Lees ook: 1 op de 4 Belgen heeft al heimwee naar de vakantie

/

Iconische ontwerpen in een eigentijds jasje

De nieuwe lancering bevat patronen en producten van gerespecteerde ontwerpers zoals Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen, Sven Fristedt en Inez Svensson. Hun designs kregen een update met moderne materialen en productienormen, maar ze behouden de kleurrijke en gedurfde stijl die kenmerkend was eind jaren 70 en begin jaren 80.

Een opvallend stuk de collectie is de Skålboda, een kuipvormige zetel dat voor het eerst gelanceerd werd in 1983. Met zijn innovatief ontwerp, met grotere gaten om het productiemateriaal te verminderen, bood de stoel veel comfort en stijl voor een zeer betaalbare prijs, waardoor hij populair werd bij tieners. De Järlåsa bijzettafel met wielen, die voor het eerst werd voorgesteld in de catalogus van 1984 onder de naam Hoff, heeft nu een verstevigd inklapbaar onderstel.

De collectie brengt ook Svedjenäva terug, een gedurfd en opvallend motief ontworpen door Sven Fristedt, en het iconische Nickfibbla motief van Inez Svensson in de vorm van kussenovertrekken en voorgesneden stof in bruisend oranje met witte strepen. In januari en april 2024 volgen nog twee collecties.

De collectie is verkrijgbaar in de Belgische winkels van Ikea en op de website.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Decoratie, Ikea.