Interview: zo stoomt styliste Sacha van Aert zich klaar voor Copenhagen fashion week
© Sacha van Aert

Interview: zo stoomt styliste Sacha van Aert zich klaar voor Copenhagen fashion week

Door Lieselot Coppens
Leestijd: 3 min

We voorspelden het vorig jaar al: Copenhagen fashion week wordt een steeds belangrijkere speler op het gebied van mode. De zogenaamde "Scandi style" neemt de modewereld langzaamaan over. Vandaag gaat de fashion week van start, en wij kunnen alvast niet wachten op de talloze mix and match outfits die Kopenhagen ons gaat brengen.

In afwachting daarvan vroegen we Sacha van Aert  – die met haar blonde lokken en blauwe ogen evengoed voor Scandinavische kan doorgaan – het hemd van het lijf. De Hollandse schone richtte afgelopen jaar haar eigen bedrijf op, The Sage, dat focust op styling en personal shopping. Daarnaast is ze dol op Kopenhagen en gaat ze voor de tweede keer op rij naar CPHFW.

Wij probeerden te achterhalen wat Kopenhagen en de Scandinavische mode nu zo bijzonder maakt.

/
Sacha, wat maakt CPHFW zo bijzonder voor jou?

De sfeer in de stad, de stijlvolle mensen, het lekkere, pure eten … Het lijkt wel of iedereen die in Kopenhagen rondloopt modebewust is, ongeacht de leeftijd. Voor mij voelt de stad aan als een groot dorp, heel gezellig. Meer zelfs, ik vind het er zelfs zo leuk dat ik overweeg om er dit jaar nog te gaan wonen.

Hoe zou jij de Scandi style omschrijven? En waaraan dankt ie zijn populariteit?

Minimalistisch met een twist. De truc is om de juiste, kwalitatieve basics te combineren met bijvoorbeeld een accessoire in een opvallende kleur of een bijzondere materiaalkeuze van kledingstuk. Scandinaviërs hebben oog voor detail. Ik denk dat de stijl zo populair is omdat iedereen er zijn eigen draai aan kan geven. Bovendien zijn er ook veel budget alternatieven te vinden, waardoor iedereen zijn eigen look kan creëren.

Wie inspireert jou in Kopenhagen?

Goh, het gaat niet zozeer over ‘wie’. Ik denk dat zowel de mensen, de merken als de stad zelf me inspireren. Kopenhagen sluit heel erg aan bij mijn eigen stijl. Oké, als ik echt namen moet noemen … (lacht). Ik vind Freja Wewer en Sophia Roe “effortless cool”, en ook Thora Valdimars en Jeanette Madsen zijn voorbeelden voor mij. Niet per se enkel om hun stijl, maar ook qua ambitie en power. Zij hebben net hun eigen merk gelanceerd, ROTATE Birger Christensen, en de manier waarop zij dit aanpakken vind ik bewonderenswaardig. Ik denk dat deze vrouwen mij in het bijzonder aantrekken omdat zij niet alleen stijl hebben, maar ook brains.

sachae_cphfw_look_marieclaire

Sacha van Aert CPHFW 2018

/
Hoe bereid je je voor op fashion week?

Tijdens de modeweken is het beter om niets aan het toeval over te laten. Lang op voorhand stel ik mijn outfits samen, al dan niet met bevestiging van een stijlvol(le) familielid of vriend. Side note … Af en toe luister ik, maar meestal doe ik toch mijn eigen ding (lacht).

Wat is voor jou het hoogtepunt van CPHFW?

De hele fashion week is zonder twijfel een festijn voor mij. Maar ik kijk ook erg uit naar de nieuwe collecties, de nieuwe trends, het wederzien met de merken en de mensen die ik daar ken, de gezellige drinks en etentjes … En natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar de bekende influencers en wat zij dragen. Mijn broer en zijn vriendin gaan deze keer mee, het wordt dus een perfecte mix van werk en plezier!

Ik denk dat iedereen benieuwd is naar hoe het er nu echt aan toe gaat tijdens fashion week. Kan je een typische dag beschrijven?

De eerste dag van fashion week vlieg ik om half 7 ’s ochtends en kom ik om half 9 aan in Kopenhagen. Dan snel ik naar het hotel om me op te frissen en me klaar te maken voor de eerste show, die van Résumé. Na de show is het tijd voor een nieuwe outfit en haast ik me naar de volgende show. Tussendoor maak ik foto’s van de looks. Als afsluiter ga ik naar een drink of diner van één van de merken. Op sommige dagen moet je echt rushen, maar dat hoort erbij.

Wanneer je even tijd vrij hebt op zo’n hectische dag, waar kunnen we je dan vinden?

De drinks en diners van de merken brengen je meestal naar de leukste plekjes, dus ik laat mij deze keer weer verrassen. Vorig jaar ben ik met vrienden van Kopenhagen gaan ontbijten bij Apollo Bar, zeker een aanrader! Mijn favoriete vintage winkels zijn Wasteland en Jerome Vintage. Mocht ik er binnenkort gaan wonen, kan ik vast nog meer tips geven (knipoogt).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door S Λ C H Λ (@sachaea) op

/
Wat zijn jouw favoriete Scandinavische merken?

Zonder twijfel: Acne Studios! Ik haal enorm veel inspiratie uit hun collecties. De laatste show in Parijs was ook weer prachtig. Als ik al hun looks kon teleporteren naar mijn kast, yes please. Andere favorieten zijn Saks Potts, Cecilie Bahnsen, Résumé (betaalbaar en vooruitstrevend), Stine Goya, Ganni, Eytys, Rodebjer, Munthe, Baum und Pferdgarten… Je hoort het al, ik kan eindeloos doorgaan (lacht).

Kan je al een kleine voorspelling doen over het aankomende seizoen?

Ik gok op een soort van 90’s revival en een focus op de retro trend in het algemeen. Met andere woorden, trends van vroeger in een nieuw jasje gestoken. Lees: veel corduroy, lak, kleur en print.

Ten slotte, bestaat er een Scandinavische trend die jij nooit zou dragen?

Om eerlijk te zijn durf ik veel dragen en kan ik mij perfect vinden in de stijl, dus ik kan er geen enkele bedenken!

Volg Sacha’s fashion week avonturen hier: @sachaea en hou haar website in de gaten (online soon!)

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fashion week, Kopenhagen, Mode, Scandi.