Chanel herlanceert iconisch Première-horloge
© Chanel

Chanel herlanceert iconisch Première-horloge

Door Elspeth Jenkins
Leestijd: 2 min

Het Première-horloge van Chanel zag het levenslicht in 1987. Als allereerste telg van de familie ‘horloges van het huis’ blijft de Première een superster met gouden ketting en dito toekomst. Deze maand wordt het model onder een nieuwe naam gelanceerd, maar La Première Edition Originale beschikt nog steeds over dezelfde kwaliteiten. Zoals het een echte superster betaamt...

/

Een achthoekige kast die verwijst naar de dop van een flacon N°5 en een goudkleurige ketting, waardoor zwart leer werd gevlochten, zoals bij de straps van een klassieke Chanel-tas: aan deze kenmerken herken je het Première horloge meteen. Het type vrouw dat dit horloge rond de pols draagt, is iets moeilijker te definiëren: de Première is namelijk de favoriet van verschillende generaties en wordt ondertussen al 35 jaar doorgegeven van moeder op dochter. Één ding hebben deze vrouwen wel allemaal gemeen: ze dragen het horloge niet als instrument om de tijd af te lezen, wel als symbool voor vrouwelijkheid en vrijheid. Een horloge dat voor altijd jong zal zijn, net zoals de levensvreugde van zijn eigenares.

Lees ook: Na acht maanden heropent het MoMu met deze expo

Muze met stamboom

De tijdloze Première was het geesteskind van Jacques Helleu; de man was in 1965 op 18-jarige leeftijd terechtgekomen bij Coco en was als artistiek directeur verantwoordelijk voor het imago en de legendarische campagnes van het modehuis. Hij gidste Chanel in 1987 de horlogerie in en had meer voor ogen dan een eenmalige collectie uit te brengen. Hij heeft er alles aan gedaan opdat dit model een eeuwige referentie zou worden. Missie geslaagd, zo blijkt. Huidig directeur horlogerie Arnaud Chastaingt vond op zijn beurt dat het anno 2022 dringend tijd was om de Première opnieuw in de spotlight te zetten als muze: “De Première was voor ons de eerste pagina in het hoofdstuk horlogerie. Het model werd geboren vanuit een absolute vrijheid van creatie met visie op ‘de allure van tijd’, volledig uitgemeten door Chanel. Ik wilde dat de Première in 2022 een plaats kreeg in het hart van de collectie. De creatie ademt de codes en het DNA van Chanel. Het is veel meer dan een horloge, het is een les in stijl.” En als het over stijllessen gaat, dan zijn we er als de kippen bij. Het is moeilijk om naast de gestroomlijnde finesse met de krachtige kenmerken te kijken.

/

Een statement

De zwart gelakte kast is een expressie van sexy en zacht design en heeft alles weg van de spontaniteit van een avontuur dat overdag begint en met een knipoog in de nacht overgaat. Een horloge dat je dag en nacht aanstuurt om te genieten van het leven. Net zoals een Chanel-tas, waarmee je in iedere situatie en op elk moment een statement kan maken. Dat is wat een Chanel-stuk doet: alle ogen in de kamer zijn op jou gericht, dat garandeert de erfenis van Coco nu eenmaal. Een sterk DNA is de perfecte start, zowel bij mens als mode,
het is een verzekering van kwaliteit en generatieproof. Een zekerheid waar je de rest van je leven bekijks mee zal hebben voor al de juiste redenen. Je put er haast kracht uit. Tot je hem aan je zoon of dochter overdraagt, want op dat gebied zijn we ook in een nieuw
tijdperk terechtgekomen, waarin de Première moeiteloos een even belangrijke rol als muze voor m/v/x zal invullen. Deze maand wordt het model geherlanceerd onder de naam La Première Edition Originale.

Gezicht van de campagne is het Amerikaanse model en dj Soo Joo Park die hiermee de opvolgster wordt van Inès de La Fressange en Claudia Schiffer, twee ambassadrices van het huis die in de jaren 80 en 90 met een Première aan de pols gespot werden. Een nieuw gezicht en naam dus voor een tijdloze klassieker, waar ook jij gegarandeerd verliefd op wordt. We verwedden er onze Chanel 2.55 op.

Lees ook: Eropuit met de camper: onze hoofdredacteur offerde zich op voor een proef op de som

Elspeth Jenkins De artikels van >

Elspeth studeerde in 2006 af aan het London College of Fashion, na stages bij Dazed & Confused en British Vogue belandde ze als freelance styliste en modejournaliste terug in België. Ze leeft voor murder mysteries en omschrijft Hercule Poirot als haar droomprins. Hij mag het raadsel van de verdwenen Prada sandalen uit haar kast komen oplossen.

Tags: Chanel.