Tim Van Steenbergen ontwerpt collectie voor Bokrijk
© BKRK Textiel - Tim Van Steenbergen

Tim Van Steenbergen ontwerpt collectie voor Bokrijk

Door Jana Frambach
Leestijd: 2 min

Het kan bijna geen toeval zijn dat er in Antwerpen een nieuwe Primark opengaat in dezelfde week dat Tim Van Steenbergen zijn nieuwe collectie voorstelt in Bokrijk. Do you remember dat het ooit anders was? Van Steenbergen toont niet alleen hoe kleding vroeger werd gedragen, doorgegeven en hermaakt, hij zet de bezoeker van de expo ook oog in oog met een berg weggegooide kledij. De wegwerpkledij van één persoon in onze samenleving.

Tim Van Steenbergen gaat terug naar het vakmanschap van weleer voor Do You Remember?, een samenwerking met het openluchtmuseum Bokrijk. Van Steenbergen cureerde een nieuwe afdeling: Textiel. Zijn inspiratie? Het verleden en hoe de mensen op het platteland vroeger met hun kleding omgingen. “Plattelandskleding werd gedragen tot ze versleten was en dan werd die kleding nog hermaakt als servet of tafelkleed. Het was een heel andere manier van consumeren”, zegt Van Steenbergen.

Bokrijk

BKRK Textiel – Tim Van Steenbergen

Het onderzoek dat Van Steenbergen deed voor deze collectie duurde maar liefst twee jaar. Het liet dan ook zijn sporen na in zijn manier van werken buiten Bokrijk. “Ik ga niet meer mee in die mallemolen van elke drie maanden een nieuwe collectie te maken”, zegt hij. In de plaats koos Van Steenbergen voor een duurzame, permanente collectie met aandacht voor de ambacht.

Hoe het écht was

“De link met het ambachtelijke was vroeger vanzelfsprekend. Wij zijn die helemaal kwijtgespeeld”, vertelt Van Steenbergen in de stal tussen de schapen. Als pionier herontdekte hij in Bokrijk de plattelandskledij van vroeger. “Ik wist er helemaal niets over voor dit project. Op de academie bestudeerden we enkel stadskledij. Op foto’s en schilderijen droegen de mensen hun zondagse kleren.”

Bokrijk

BKRK Textiel – Tim Van Steenbergen

In het depot van Bokrijk vond Van Steenbergen nog een aantal authentieke kledingstukken. Zij hebben de jaren van oplappen en hermaken overleefd. Tentoongesteld in de schapenstal nemen ze de bezoeker mee terug in de tijd. De ontwerper vond zijn inspiratie in deze historische stukken. Boven de schapen worden beelden van de nieuwe werknemerscollectie in het groot geprojecteerd. Het heden en het verleden vinden elkaar doorheen de expo.

Van oud naar nieuw

Het volledige team werknemers van Bokrijk wordt voor de gelegenheid in nieuwe outfits met een knipoog naar het verleden gestoken. Op 5 mei verschijnt de capsulecollectie Do You Remember?’ van Tim Van Steenbergen voor het brede publiek in de Hasseltse kledingwinkel La Bottega. “Het is een heel jonge en hippe collectie geworden. Het is absoluut geen historische collectie. Het gaat om T-shirts, sweaters en heel jonge active wear”, legt hij uit.

Van Steenbergen maakte van Bokrijk een merk. “De collectie is net zoals Bokrijk heel authentiek. Elke stof is eigen ontwerp. Ze zijn gebaseerd op stukken uit de erfgoedcollectie van Bokrijk. Er zijn stoffen die hier op het weefgetouw van de 19de eeuw geweven zijn.”

Je kan de expo BKRK Textiel bezoeken in het openluchtmuseum van Bokrijk vanaf 5 mei 2018.

Al onderweg naar La Bottega? Ga dan zeker ook eens lang bij een van deze Hasseltse hotspots.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ambacht, Antwerpse Modeacademie, Bokrijk, Collectie, Mode, Tim Van Steenbergen.