Belgische ontwerper Tom Van der Borght kaapt hoofdprijs weg in Hyères
© Getty Images

Belgische ontwerper Tom Van der Borght kaapt hoofdprijs weg in Hyères

Leestijd: 1 min

Het modefestival van Hyères kent zijn winnaar: de Belgische mannenontwerper Tom Van der Borght (42). Hij neemt een geldprijs ter waarde van 20.000 euro mee naar huis en mag een project voor Chanel uitwerken.

/

Het festival van Hyères in Zuid-Frankrijk selecteert al sinds 1985 het grootste opkomende talent onder jonge fotografen en ontwerpers. Normaal gezien zou de 35ste editie eind april plaatsvinden, maar corona stak daar een stokje voor. Het prestigieuze festival werd uitgesteld tot afgelopen weekend. In België is Hyères vooral bekend van Christian Wijnants en Anthony Vaccarello die er eerder al in de prijzen vielen.

Lees ook: 20 merken van eigen bodem die je snel wil ontdekken

Tom Van der Borght

De jury, die dit jaar onder meer bestond uit Jonathan Anderson, Tim Blanks, Kaia Gerber en Derek Blasberg, prijzen de Belgische designer vanwege zijn creativiteit met afgedankte materialen. Zo presenteerde hij bijvoorbeeld digitaal gebreide truien waarin hij restjes oude merinowol en plastic koordjes van prijskaartjes verwerkte. Ook maakte hij een tas van vissenhuid die hij uit het sushi-afval ging vissen.

“Wat we zo bewonderen aan het werk van Tom Van der Borght is dat hij iets volledig nieuw voorstelt, zonder daarin compromissen te sluiten”, aldus voorzitter Jonathan Anderson (bekend van zijn merk JW Anderson en als creatief directeur van Loewe) aan WWD. “Gezien de huidige situatie vonden we het als jury belangrijk om dit decennium met iets fris en origineel te starten, zonder daarbij rekening te houden met commerciële belangen. Zijn collectie draaide rond schoonheid, rond het handgemaakte met de bijhorende risico’s. Ik denk dat Tom echt iets bereikt heeft met zijn collectie en dat hij ons in de toekomst nog gaat verrassen.”

Tom Van der Borght studeerde mode aan de academie van Sint-Niklaas en startte zijn eigen gelijknamige label in 2013.

https://www.instagram.com/p/CFRP0kPBFSp/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CFRPuF_hW4n/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CE55frDBeZt/?utm_source=ig_web_copy_link

Meer lezen over Belgen die het goed doen in het Buitenland? Lees hier het interview met Lous and the Yakuza die net haar eerste album uitheeft en bekend is tot in Italië.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Hyères, Mannenmode.