Filippa K verkent de grenzen van upcycling met Stinarand
©

Filippa K verkent de grenzen van upcycling met Stinarand

Leestijd: 1 min

Het Zweedse modemerk Filippa K lanceert naar aanleiding van de feestdagen zes op maat gemaakte kledingitems in samenwerking met Stinarand, de studio van de geprezen ontwerpster Stina Randestad. Alle stuks zijn vervaardigd uit tweedehands materialen van het label, en vieren zo het creatieve potentieel van circulair design. 

/

Filippa K is al sinds de oprichting in 1993 bezig met kleren maken die lang meegaan zowel in termen van kwaliteit als van snit. Sinds 2012 maken zij hun stand van zaken op vlak van duurzaamheid openbaar via een jaarlijks duurzaamheidsrapport. Sinds vorig jaar worden 75% van hun stijlen bijvoorbeeld gemaakt met duurzame materialen, tegen 2030 moet dat 100% worden. Ze hebben ook een voltijdse textiel- en duurzaamheidsmanager in dienst, die we eerder al uitgebreid interviewden.

In oktober lanceerde het label een tweedehands webshop genaamd Filippa K Preowned (voorlopig enkel beschikbaar in Zweden) en nu gaan ze nog een stapje verder. Samen met Stine Randestad, de ontwerpster die afstudeerde aan de Swedish School of Textiles en bekend staat om haar innovatieve materiaalcombinaties en unieke technieken, creëerden ze zes items uit tweedehands stoffen.

Filippa K x Stinarand

Hoewel het project een natuurlijke match van waarden is, wijkt het duidelijk af van de typische esthetiek van Filippa K. De capsule-lijn is immers veel kleurrijker en sculpturaler dan we gewoon zijn van het merk. De items zouden zo op de haute-couturecatwalk passen, al zijn ze toch (deels) draagbaar.

Stina over de samenwerking: “Ik ben erg onder de indruk van de betrokkenheid die Filippa K toont met hun werk op het gebied van duurzaamheid, evenals hun investering in creativiteit. Het is voor merken van vitaal belang om zich in te zetten voor grotere initiatieven, maar ook om opkomende ontwerpers een platform te bieden waar ze hun visie kunnen uiten. Filippa K gaf mij de unieke kans om in alle vrijheid te onderzoeken hoe ik tweedehands kledingstukken, samples en claims kan transformeren tot iets totaal anders.”

/

Expressieve statement items

Het team van Filippa K en Stina selecteerden samen uit de archieven tweedehands kleding waar ze een nieuw leven in konden blazen. Het eindresultaat introduceert onverwachte textielcombinaties en technieken die de minimale, ingetogen Filippa K-kledingstukken transformeren in expressieve statement items.

“De collectie laat een artistieke benadering van upcycling zien, maar het toont ook dat een gevestigd merk een sprong in het diepe maakt en investeert in een ontwerper wiens esthetiek misschien niet wordt geassocieerd met de traditionele Scandinavische look.”

Filippa K x Stinarand bestaat uit zes kledingstukken: drie extravagante statement items en drie draagbare stukken. De samenwerking is op aanvraag te koop via de website van Filippa K.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.