Belg Igor Dieryck kaapt hoofdprijs weg op het festival van Hyères
© Villa Noailles

Belg Igor Dieryck kaapt hoofdprijs weg op het festival van Hyères

Leestijd: 1 min

Dit weekend vond aan de Franse Rivièra het festival van Hyères plaats. Voor de 38ste keer verzamelde fashion’s finest zich in het pittoreske dorpje Hyères, in de gekende Villa Noailles, een mekka voor kunst. De Belgische ontwerper Igor Dieryck won er de Grand Prize, de Le19M Métiers d'Arts en de publieksprijzen van de stad.

/

Elk jaar bekroont het festival van Hyères, opgericht in 1986, aanstormend talent in mode en fotografie. Ook tijdens de 38ste editie die afgelopen weekend plaatsvond, kwamen creatievelingen van over de hele wereld vier dagen samen om hun werk voor te stellen aan de machtigste spelers in de sector. Met als orgelpunt een groots modedefilé. Een zichtbaarheid die in Parijs of Milaan onmogelijk is.

De tien ontwerpers die defileerden, werden geselecteerd uit meer dan 500 kandidaten. Vorig jaar was onze landgenoot Glenn Martens nog de voorzitter van de jury. Dit jaar was dat de Fransman Charles de Vilmorin, al was er met zanger Pierre de Maere toch steeds een Belgische link aanwezig.

Igor Dieryck wint op Hyères

De Belgische ontwerper Igor Dieryck, tevens ook de enige Belgische kandidaat dit jaar, won zondag de hoofdprijs op de 38e editie van het festival van Hyères. Hij treedt daarmee in de voetsporen van heel wat andere bekende Belgische namen zoals Christian Wijnants, Tom Van der Borght en Anthony Vaccarello.

Dieryck studeerde in 2022 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, en werkt momenteel als junior ontwerper voor de mannencollecties bij Hermès in Parijs.

Zijn uniseks collectie, getiteld Yessir, is geïnspireerd op zijn studentenjob als receptionist in een hotel en op de uniformen die het personeel daar droeg. “Met een uniform voeg je een laag toe aan je essentie en het verandert de perceptie die mensen hebben, maar jezelf verandert het natuurlijk niet”, aldus de Belg aan WWD. Zijn werk “verpletterde” de jury, aldus de Vilmorin. “Het is een collectie die hypercreatief en poëtisch is, maar ook super echt en begerenswaardig. Het concept zou tevens meerdere seizoenen mee kunnen”.

Igor Dieryck Hyères

Villa Noailles

Enkele van de hoogtepunten waren de openingslook, een bruidegom gekleed in een cropped jasje en een broek met een hoge taille, een look waarbij een broek transformeerde van extreme baggy jeans tot getailleerde pantalons en daarna boxershorts, en tenslotte een donsjack met een capuchon die deed denken aan een plumeau.

Dankzij die laatste look sleepte Dieryck de Le19M Métiers d’Arts-prijs in de wacht in samenwerking met Chanel, die bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro voor een project dat volgend jaar op het festival wordt tentoongesteld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Igor Dieryck (@igordieryck)

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.