Bekijk nu al 5 ‘Ugly Belgian Houses’ uit het vervolgboek van Hannes Coudenys
©

Bekijk nu al 5 ‘Ugly Belgian Houses’ uit het vervolgboek van Hannes Coudenys

Leestijd: 1 min

Met het boek ‘More Ugly Belgian Houses’ viert Hannes Coudenys het tienjarig bestaan van zijn razend populaire blog Ugly Belgian Houses. Wij lichten nu al een tipje van de sluier en tonen 5 van die 'lelijke' huizen. 

/

Wat tien jaar geleden begon als een onschuldige blogpost liep voor Hannes Coudenys al snel uit de hand. Het concept was simpel: Hannes fotografeert lelijke huizen, bedenkt er een gevatte quote bij en post ze op zijn blog. Met een tsunami aan likes en honderden reacties als resultaat, zowel positieve als heel veel negatieve.

Lees ook: De nieuwe juwelencollectie van Messika is een ode aan dans en beweging

Ondertussen is Ugly Belgian Houses een heus cultbegrip geworden. Er zijn honderdduizenden online volgers op de blog, op Facebook en Instagram, en duizend contributors die de pagina’s mee vormgeven met hun inzendingen. Er zijn tientallen afgeleide accounts die lelijke huizen verzamelen van over de hele wereld en de ugly houses dienen als prachtige casestudy in menig les architectuur in het middelbaar. Maar zoals Hannes zelf opmerkt: “Dat hebben die huizen vooral aan zichzelf te danken. Ze zijn de meme van ons land.”

Nog meer lelijke huizen

In 2015 verscheen het eerste boek bij de blog, waarvoor de beste architecturale misbaksels geselecteerd werden en voorzien van gevatte commentaar. Tien jaar na de allereerste blogpost is er nu een tweede boek, ‘More Ugly Belgian Houses’. De geüpdatete versie van  ‘Ugly Belgian Houses’ bevat 30 nieuwe pareltjes, de ene zo mogelijk nog spectaculairder dan de andere, aangevuld met Hannes’ rake commentaar. Het boek is tegelijkertijd kritiek op de chaos die België is, maar ook een ode aan het architecturale landschap waarin zowat alles mogelijk is.

Lees ook: Op de valreep: bezoek snel Europa’s grootste foto-expo in Brussel

More Ugly Belgian Houses verscheen op 28 augustus bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,99 euro. Voor meer info: www.borgerhoff-lamberigts.be

Marie Claire Stagiaire De artikels van >