“We kunnen ervan uitgaan dat mensen zich voorbereiden op moeilijke situaties in hun slaap”, legt dokter Lindsay Browning, psycholoog en slaapexpert, uit.
Terugkerende dromen: een gids
Wat zijn terugkerende dromen?
Browning legt uit dat een terugkerende droom vaak dezelfde structuur, inhoud of verhaal heeft. “Meestal keren dromen terug wanneer ze gaan over iets dat we nog niet volledig verwerkt hebben.” En dat bevestigt ook psychologe Rebecca Lockwood: “In de meeste gevallen heb je niet exact dezelfde droom, maar zie je een thema steeds weer opduiken.”
Lees ook: Welke reisbestemming past het best bij jouw sterrenbeeld?
Waarom keren dromen terug?
Om heel veel verschillende redenen. In 1986 deden onderzoekers Brown en Donderi onderzoek naar dromen en vonden ze een link tussen terugkerende thema’s en ons algemeen welzijn. Wat bleek? Mensen die met depressieve of angstige gevoelens kampten, hadden meer kans dat hun dromen terugkeerden.
Soms gaat dat nog een stap verder en worden we in onze slaap belaagd door trauma’s. “Je hersenen gaan eigenlijk steeds opnieuw moeite doen om die moeilijke situatie te begrijpen”, legt Browning uit. Dat zorgt er dan weer voor dat jij ’s nachts ligt te woelen.
Al hoeft het niet altijd om zware materie te gaan. Je kan ook terugkerende dromen hebben over de meest dagdagelijkse onderwerpen. “Soms zijn je hersenen gewoon nog niet klaar met een onderwerp”, legt Browning uit. Soms hebben we niet genoeg tijd om onze droom af te werken en dan kan het zijn dat die terugkeert.
Lees ook: In vertrouwen: “Mijn man moedigt mij aan om met iemand anders te vrijen”
Wat betekent jouw droom?
1. Je wordt achtervolgd
Het is geen onbekend scenario: je loopt de weg op, bent aan het zweten, je hart gaat tekeer en juist dan… word je wakker. Wat betekent dat precies? De psychologen leggen uit dat je hersenen je meestal willen voorbereiden op een potentieel probleem dat zich nog gaat voordoen.
2. Je valt
Ooit al het gevoel gehad dat je in een afgrond valt? Juist ja, je bent niet alleen. Er zijn twee soorten ‘vallende dromen’. De eerste soort is eentje waarbij je het gevoel krijgt dat je telkens ergens anders belandt. Een soort down the rabbit hole-gevoel. Hierbij wijzen de psychologen erop dat je waarschijnlijk voor een moeilijke keuze of kruispunt in je leven staat. Meestal gaan deze dromen onrechtstreeks over je werkleven.
De andere vallende droom kan je herkennen aan de plotselinge, schokkende, sensatie. Dit is een symptoom van stress dat ook wel hypnagogische eikel genoemd wordt. Je hersenen proberen je op deze manier te vertellen dat je overbelast bent.
Lees ook: Van stress naar burn-out: zo herken je emotionele uitputting
3. Je bent te laat
De meeste mensen krijgen deze droom door een stressvolle werksituatie. Er liep overdag iets mis, of je hebt het gevoel dat je iets vergeten bent. Browning stelt dat deze droom ongeveer hetzelfde is als die die we hierboven al beschreven. Je lichaam geeft een seintje dat je het rustiger aan moet doen.
4. Je droomt over je ex
Deze komt vaker voor dan je zou denken, maar maak je geen zorgen. Wanneer je over je ex droomt, betekent dat vaak dat je nog wat trauma’s of situaties uit jullie relatie probeert te verwerken. De psychologen benadrukken dat het zelden een teken is dat je de persoon terug vaker in je leven wil.
5. Je staat oog in oog met een oud trauma
“Terugkerende dromen zijn vaak de oplossing van je hersenen om met een trauma om te leren gaan”, stelt Browning. Heb je in het laatste jaar een traumatische ervaring meegemaakt of een geliefde verloren? Dan kan proberen je hersenen dit waarschijnlijk door je dromen een plaats te geven.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire UK.