De meest adembenemende looks van de Haute Couture Herfst/Winter 2024 shows
© Launchmetrics Spotlight

De meest adembenemende looks van de Haute Couture Herfst/Winter 2024 shows

Door Lisa Aelvoet  & Natalie Hughes
Leestijd: 2 min

Haute Couture Week, een van de hoogtepunten van de modekalender, is afgelopen. Hier lees je alles over de meest opvallende collecties en looks. Van Chanel's operawaardige kostuums tot Christian Dior's couture sportkleding, wij benen je bij.

/

Chanel

haute-couture-shows-chanel

Chanel Haute Couture Herfst/Winter 2024

Chanel’s Haute Couture collectie bracht een eerbetoon aan het Palais Garnier in Parijs, waar de show bovendien ook plaatsvond. De looks werden gepresenteerd in de gangen rondom de zaal, die waren omgetoverd tot rode fluwelen operaboxen.

Op en naast het podium schitterden tal van operawaardige outfits. Denk aan een doorschijnende zwarte tafzijden cape en een roze tweed pak, bezet met juwelen en metallic elementen. Veren, kwastjes en duchesse satijn in zwart, goud, fuchsia en celadon gaven de show een decadente uitstraling. De opening van het seizoen heeft er nog nooit zo luxueus uitgezien.

/

Christian Dior

haute-couture-shows-2024-dior

Christian Dior Haute Couture Herfst/Winter 2024

Maria Grazia Chiuri verkende de relatie tussen performance en kleding met een Couture collectie die de aanstaande Olympische Spelen in Parijs vierde. De klassieke statuur van de Spelen werd gesuggereerd via gedrapeerde en geplooide tunieken, versierd met een glinsterende, kwastelende riem of gelaagd bovenop een superluxe, pailletten tanktop.

Deze rebelse collectie van couture sportkleding vierde de politieke kracht van het vrouwelijk lichaam. De stukken waren ontworpen om beweging mogelijk te maken, niet te beperken. Als dit is hoe een Dior sportdag eruitziet, dan schrijven we ons meteen in.

/

Schiaparelli

haute-couture-shows-2024-Schiaparelli

Schiaparelli Haute Couture Herfst/Winter 2024

Schiaparelli’s couture show begon met een adembenemende cape, gemaakt van fluweel en royaal versierd met 3D chromen veren. Dit eerbetoon verwees naar een look die Elsa Schiaparelli droeg naar een gala in 1941, een coq-gevederde stola als eerbetoon aan de grote ballerina Anna Pavlova.

Creatief directeur Daniel Roseberry noemde de collectie ‘The Phoenix’ als een ode aan dit moment en een viering van wedergeboorte. Hij voegde feniks-vormige schouders toe aan tops en jurken doorheen de hele collectie. “Mensen kopen Schiaparelli niet, ze verzamelen het,” zei Roseberry. We twijfelen er niet aan dat verzamelaars in de rij zullen staan.

/

Giambattista Valli

elie-saab

Giambattista Valli Haute Couture 2024 show

De liefdesaffaire van Giambattista Valli met bloemen blijft voortduren. Driedimensionale zijde-organza pioenen, anjers, rozen en goudsbloemen barsten uit de jurken. Deze bloemen deden denken aan de guirlandes die buiten hindoetempels worden achtergelaten, een verwijzing naar Valli’s geliefde India.

Een ivoorkleurige bustierjurk met een wolkachtige peplum en een trio van roze pioenen was de droom van iedere bruid. Voor onconventionele bruiden en gedurfde rode loper-gangers was er een citroengele, met bloemblaadjes versierde bodysuit, compleet met een bijpassende sluier tot op de dij.

/

Elie Saab

haute-couture-shows-2024-elie-saab

Elie Saab Haute Couture 2024 show

De Libanese ontwerper staat zoals steeds garant voor rode loper glamour, en zijn Couture show stelde niet teleur. Bij Elie Saab zagen we dramatische japonnen in zwart, bordeauxrood en diep paars, rijkelijk versierd met kristallen kralen en lichtreflecterende pailletten, sommige met blousy corsages.

Daarnaast legden zowel sweetheart, off-shoulder en asymmetrische halslijnen, evenals extra lange operahandschoenen, de focus op het decolleté. Verder lieten semi-transparante elementen zoals capes en mouwpanelen bescheiden glimpen van de huid zien. Laat het awards seizoen maar komen.

/

Balenciaga

balenciaga

Balenciaga Haute Couture Herfst/Winter 2024

Demna van Balenciaga houdt niet van stoffige couture. De creatief directeur gebruikte materialen die zelden te zien zijn op Haute Couture Week, of zelfs in kleding in het algemeen. Denk aan: denim, nylon, plastic zakken en synthetisch haar, allemaal verwerkt met Demna’s obsessieve aandacht voor vakmanschap en detail. Je zou het punk couture kunnen noemen.

Een gedrapeerde jurk gemaakt van een enkel stuk leer, zonder naden werd bij elkaar gehouden door een gigantische veiligheidsspeld. Oversized T-shirts waren handbeschilderd en uitgevoerd in bevroren-in-hars of gevoerd met zwart scuba satijn. Het laatste, adembenemende stuk was een trouwjurk gemaakt van nylon, een knipoog naar het kenmerkende gazar van Cristóbal Balenciaga.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Marie Claire UK.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Catwalk, Defilé, Fashion, Fashion week, Mode, Parijs.