“De #MeToo-beweging klaagt de onzichtbaarheid en straffeloosheid van een alomtegenwoordig fenomeen in onze samenleving aan, seksueel grensoverschrijdend gedrag”, legt Stevens uit. “Het is een gepolariseerd debat en in de media krijgt de beweging vaak kritiek. Al blijkt dat geen goede afspiegeling te zijn van wat er leeft bij de bevolking.
Lees ook: 7 zomerse activiteiten om in augustus te doen in Brussel
Zo wordt de #MeToo-beweging vaak gelinkt aan de jongste generatie feministen. De data bevestigen echter niet dat er een generatiekloof zou bestaan. Al zit er wel een curve in sympathie voor de beweging naar leeftijd en is die omgekeerd bij vrouwen en mannen. Bij vrouwen is er meer sympathie voor de beweging bij jongeren en ouderen, bij mannen zit de piek van voorstanders bij de 35 tot 44-jarigen.
Slachtoffers
Ook het idee dat vooral slachtoffers van seksueel geweld de #MeToo-beweging genegen zijn, mag opgeborgen worden. Uit het onderzoek blijkt dat 18% van de vrouwen en 3% van de mannen aangeeft sympathie te hebben voor de beweging specifiek omdat ze zelf slachtoffer werden. Daar staat tegenover dat 6% van de vrouwen en 2% van de mannen zich niet echt betrokken voelt bij de beweging, ondanks eigen ervaringen met seksueel geweld.
Lees ook: Tip: een zalige vakantie in de Provence in een van de mooiste hotels van Frankrijk
De kans dat iemand sympathie voelt voor de #MeToo-beweging of er zich sterker door voelt, hangt vaak samen met andere ideeën. Er is een duidelijke correlatie met wie zich feminist noemt, gendergelijkheid essentieel vindt of wie onrechtvaardige structuren aan de basis van ongelijke kansen ziet. De kans wordt kleiner voor wie het belang van gelijke kansen relativeert en daar individuele verdienste tegenover plaatst.