3 tips om je darmen gezond te houden
© Shutterstock

3 tips om je darmen gezond te houden

Leestijd: 2 min

We horen het vaak: om je goed te voelen in het algemeen, is het belangrijk om je darmen gezond te houden. Maar welke concrete dagelijkse acties helpen je darmgezondheid te verbeteren? 

Om te begrijpen waarom gezonde darmen zo belangrijk zijn, moeten we eerst de rol van onze darmen eens bekijken. De darmen verteren ons voedsel en breken het af. Ze halen de voedingsstoffen eruit, nemen die op en gebruiken ze om ons lichaam te doen werken. Het orgaan van onze darmen bevat miljarden micro-organismen die samen de zogenaamde ‘darmmicrobiota’ vormen. Die is gevoelig voor inwendige en uitwendige veranderingen in de omgeving, die een – positief of negatief – effect kunnen hebben op diverse aspecten van onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om je darmflora in balans te houden om ziekten te helpen voorkomen en een optimale werking van je lichaam te ondersteunen. Kortom, door je darmen gezond te houden, draag je zorg voor je gezondheid in het algemeen. 

De volgende drie gewoontes helpen om je darmen gezond te houden:

Leer omgaan met stress

Het zal voor niemand een geheim zijn: stress is onze vijand nummer één. Stress heeft invloed op zowel onze geest als ons lichaam, op alle niveaus. Ons spijsverteringsstelsel, meer bepaald onze darmen, vormt geen uitzondering op die regel. Wie voelde er vlak voor een stressvolle gebeurtenis nooit een knoop in de maag of de plotse aandrang om naar de wc te glippen? ‘Tweede brein‘ wordt soms gebruikt om te verwijzen naar onze darmen. Wetenschap toont aan dat de darmen en hersenen met elkaar communiceren en onderling informatie doorgeven. Om onze darm- en algemene gezondheid te ondersteunen, moeten we stress dus zoveel mogelijk zien te beperken. Daar bestaat helaas geen toverformule voor. Je zult zelf de methode moeten vinden die het beste bij jou past. Denk aan yoga, hardlopen, een ontspannende massage, meditatieoefeningen of gewoon op tijd wat me-time inlassen.

Eet voldoende vezels

Je hoort het vaak: vezelrijke voeding helpt bij het reguleren van je darmtransit. Voedingsvezels zijn inderdaad bevorderlijk voor een optimale darmfunctie, want ze helpen afvalstoffen vlotter af te voeren. In de aanbevelingen van 2016* adviseert de Hoge Gezondheidsraad* een dagelijkse inname (voor volwassenen) van minstens 25 gram voedingsvezels voor een goede darmwerking. Verder wordt een dagelijkse inname van 30 gram voedingsvezels aanbevolen om het risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 te verminderen. 

We onderscheiden twee groepen van voedingsvezels: oplosbare en niet-oplosbare vezels. Ze komen in wisselende verhoudingen voor in fruit, groenten, granen, peulvruchten en oliehoudende zaden. ‘Er zitten bijvoorbeeld veel vezels in volkorengranen waaronder quinoa, haver, gerst of bulgur.’ Maar ondanks alle wetenschappelijke aanbevelingen liggen er vaak te weinig vezels in ons bord. Amper 16% van de Belgen (3-64 jaar) haalt de dagelijks aanbevolen vezelinname.**

Beweeg regelmatig

We weten wel dat bewegen gezond is, maar vaak beseffen we niet dat bewegen vooral goed is voor onze darmen. Lichaamsbeweging – in combinatie met een evenwichtige voeding – speelt namelijk een belangrijke rol voor een gezond spijsverteringsstelsel. Meer beweging inlassen in ons overwegend zittende leven is daarom iets dat we beslist niet mogen negeren. Dat kan op verschillende manieren, denk aan hardlopen, zwemmen, tennissen, wandelen, thuis fitnessen, een zaalsport enz. Het maakt niet uit welke discipline je kiest, het belangrijkste is om je lichaam in beweging te zetten en daar plezier aan te beleven!

Nog een extra tip:

Een simpele truc om meer vezels op te nemen in je dagelijkse voeding? Eet een Activia Vezels. Deze lekkere yoghurt bevat miljarden probiotica*** en is tegelijk bron van vezels. Dankzij de heerlijk romige textuur is de yoghurt van Activia Vezels makkelijk op te nemen in onze dagelijkse gewoontes, bijvoorbeeld bij het ontbijt of als tussendoortje. Om lekker af te wisselen, bevat het gamma Activia Vezels drie verschillende smaken: Hazelnoot Quinoa, Muesli en Granen.

Ontdek heerlijke recepten om vezels bij te tanken op activia.be

*Voedingsaanbevelingen voor België. – 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285.

** Ost C. Koolhydraten. In: Bel S, Tafforeau J (ed.). Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. WIV-ISP, Brussel, 2016.

*** Probiotica = yoghurtfermenten. Levende yoghurtfermenten verbeteren de vertering van lactose in het product bij mensen die moeite hebben met het verteren van lactose.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Activia.
activia.be

Lees ook:

Fruitabox, de mand vol vitamines

Derm Light: drie verzorgingen op maat voor je huid

Dit huis-, tuin- en keukenmiddeltje helpt écht tegen hoesten

Commercieel team De artikels van >