De mooiste dag van je leven mag iets kosten – maar hoeveel precies? De jaarlijkse huwelijksenquête van Salino biedt antwoorden en verklapt wat Vlaamse koppels gemiddeld uitgeven aan hun grote dag.
Hoewel je huwelijksdag vooral moet draaien om jou en de liefde van je leven, hangt er aan deze dag ook een prijskaartje. Ondanks dat je er misschien liever niet aan denkt kan het toch handig zijn om op voorhand een budget op te stellen en er zo voor te zorgen dat je niet te veel betaalt. Maar wat is nu juist een goede prijs om aan de mooiste dag van je leven te besteden? Eventbureau Salino doet jaarlijks een enquête in Vlaanderen om te peilen naar de nieuwste tendensen.
Zo veel kost een huwelijksfeest in Vlaanderen
Salino bevroeg 2123 respondenten die getrouwd of verloofd zijn en wat bleek, de gemiddelde trouw kost zo een 15.133 euro. Hoewel je zou denken dat alles goed is gepland op deze dag gaf 38,80% van de bevraagden toe dat ze op voorhand geen budget hadden opgesteld. Daarnaast gaf bijna 29% toe dat de trouw uiteindelijk duurder uitviel dan dat ze voor ogen hadden.
Toch blijkt een trouw niet overal in Vlaanderen even duur te zijn. Zo zou een trouw in West-Vlaanderen het meest kosten en een trouw in Limburg zou het ‘goedkoopst’ zijn. Nog een opvallend verschil was de leeftijd waarop er het meest werd uitgegeven aan een trouw. Zo bleek dat respondenten onder de 35 jaar opvallend meer uitgaven dan 40-plussers.
Deze tradities houden (al dan niet) stand
In de enquête werden nog meer zaken bevraagd dan enkel het kostenplaatje, want hoe zit het met de tradities die typisch bij een bruiloft horen? Wel die blijven grotendeels in stand. Zo gaf 77,79% aan dat de trouw voorafging met een huwelijksaanzoek met knieval. Ook hier gold, hoe jonger, hoe vaker het gebeurde.
Een traditie die dan weer geen stand lijkt te houden is het vragen van de hand bij de schoonouders. Maar 41,78% gaf aan dat er aan het aanzoek een bezoekje bij schoonmoeder en vader voorafging.
Het ideale moment
Of het nu gaat om het aanzoek of de trouwdag zelf, het is hoe dan ook belangrijk dat het moment juist zit. Ook daar waren een paar opvallende tendensen in te merken. Zo wordt het aanzoek zelf het vaakst gedaan op vakantie (36,69%). 31,32% van de respondenten wachtte voor het aanzoek op een betekenisvolle dag.
Wat het trouwen zelf betreft is juni nog steeds de trouwmaand bij uitstek (18,37%), gevolgd door de zomermaanden augustus (17,57%) en juli (17%).
Lees ook: Dit zijn de mooiste locaties voor een huwelijksaanzoek in België