Wat te antwoorden op de vraag ‘Hoe gaat het?’ als het niet goed gaat
©

Wat te antwoorden op de vraag ‘Hoe gaat het?’ als het niet goed gaat

Leestijd: 1 min

In het kort

  • Het begrijpen van de vraag “Hoe gaat het?”, die vaak wordt gezien als een sociale beleefdheid in plaats van een oprechte vraag naar hoe het echt gaat.
  • Het geven van een “sociaal beleefd” antwoord door simpelweg te zeggen “Het gaat goed, bedankt”, om uitleg te vermijden in formele contexten of met bekenden.
  • Benadrukken van het belang van het delen van moeilijkheden met vertrouwde mensen of een geestelijke gezondheidsprofessional voor een gezonde emotieregulatie.

Navigeren door sociale interacties is niet altijd eenvoudig, vooral wanneer we geconfronteerd worden met de ogenschijnlijk onschuldige, maar soms beladen vraag: “Hoe gaat het?”. Wanneer we ons niet goed voelen, kan het vinden van het juiste antwoord een echt raadsel zijn. Dit artikel onderzoekt de subtiliteiten van deze alledaagse interactie en biedt praktische tips om tactvol te antwoorden, terwijl we onze echte gevoelens eren.

De realiteit achter een simpele “Hoe gaat het?”

Wanneer iemand ons de vraag “Hoe gaat het?” stelt, is dit vaak minder een echte interesse in onze emotionele toestand, en meer een gestandaardiseerde vorm van begroeting. De psychiater Michel Lejoyeux,  legt uit dat deze vraag meestal wordt gezien als een uiting van sociale beleefdheid. In veel gevallen verwachten zowel de persoon die de vraag stelt als degene die antwoordt geen diepgaande uitwisseling over het onderwerp.

Kiezen voor een sociaal aanvaardbaar antwoord

In het licht van deze ongeschreven norm is het verstandig om voorzichtig te zijn. In formele omgevingen of met mensen die we oppervlakkig kennen, is het over het algemeen beter om simpelweg te antwoorden met “Het gaat goed, bedankt”. Deze vorm van sociale beleefdheid respecteert zowel onze privacy als die van de gesprekspartner, en voorkomt dat we in persoonlijke uitleg terechtkomen die mogelijk ongemakkelijk of ongepast is in de gegeven context.

Delen zonder bloot te geven

Maar wat moeten we dan doen met onze echte emoties wanneer ze minder positief zijn? Het is cruciaal om een balans te vinden tussen het behouden van onze privéruimte en het uiten van onze ervaring. Het is essentieel om jezelf toe te staan kwetsbaar te zijn bij vertrouwde mensen of professionele hulp te zoeken bij een geestelijke gezondheidsprofessional. Deze oprechte interacties bieden waardevolle gelegenheden om openlijk over onze moeilijkheden te praten en de nodige steun te ontvangen.

De valkuil van ontkenning vermijden

Het is echter van essentieel belang om waakzaam te blijven en niet in de valkuil van het ontkennen van onze eigen emoties te vallen. Je voortdurend verschuilen achter een “Het gaat goed” kan leiden tot ontkenning van je psychologisch welzijn en op de lange termijn contraproductief zijn. Het erkennen en accepteren van onze gevoelens, zelfs als ze negatief zijn, is een integraal onderdeel van een gezonde en constructieve geestelijke gezondheid.

Florelle Moire De artikels van >

Door een inspirerende carrière heb ik een passie ontwikkeld voor reizen, schoonheid en welzijn. Mijn verrijkende ervaringen komen terug in mijn schrijven en leiden lezers naar een vervuld en evenwichtig leven.