Wat is trauma dumping?
© Getty Images

Wat is trauma dumping?

Door Stella Roca  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Het nieuws, de klimaatverandering, de stijgende kosten van levensonderhoud: alles lijkt ons een slecht gevoel te geven. Om deze negativiteit te ontladen, dumpen sommige mensen hun angsten en ongemak bij hun vrienden, wat bekend staat als 'trauma dumping'. Maar deze gewoonte is niet zonder gevolgen voor onze geestelijke gezondheid.

Er voor je vrienden zijn, in goede en in slechte tijden, lijkt het beste teken van vriendschap dat je kan geven. Er is echter een dunne lijn tussen comfort en ‘overdreven delen van negativiteit’. Dit laatste wordt door psychologen ’trauma dumping’ genoemd.

In tegenstelling tot eenvoudige, eenmalige, gesprekken van vertrouwen kan deze stroom van negativiteit destructief zijn voor de geestelijke gezondheid. Dus je geliefden en vooral je geestelijke gezondheid te beschermen, legt een therapeut aan Stylist UK uit hoe je met dit overmatig delen kan omgaan.

Lees ook: Woman to watch: Isabel De Laet

/

Overmatig delen door Covid-19

Marie Fraser, hypnotherapeut en levenscoach van Stylist UK, legt uit dat trauma dumping bestaat uit “het onverwacht ontladen van gedachten, gevoelens, energie en traumatische ervaringen op iemand anders”.

Een gewoonte geaccentueerd tijdens de Covid-19 pandemie. De gezondheidscrisis en de opeenvolgende opsluitingen verergerden inderdaad de malaise van individuen, die maandenlang thuis werden opgesloten en vervolgens het slachtoffer werden van een moeilijk te overwinnen sociale distantie: “Er is geen twijfel aan dat de pandemie vele redenen creëerde om stoom af te blazen”, aldus de deskundige.

/

De gevolgen van traumadumping

Maar terwijl iemand de kracht vindt om zijn of haar omgeving in vertrouwen te nemen, kunnen de gevolgen giftig zijn. “Het delen van zeer persoonlijke informatie kan zeer ongemakkelijk zijn voor de luisteraar en hem onzeker maken over hoe te reageren. Het kan ook hun eigen trauma’s aanwakkeren, waardoor ze geen ruimte hebben om die te verwerken”, waarschuwt Marie Fraser. Heropende wonden en een gebrek aan evenwicht en “ruimte voor onze eigen gedachten, angsten en spanningen” worden schadelijk voor de vriendschap. “Zo’n dump wordt een zeer negatieve en uitputtende ervaring voor de luisteraar en kan een uiterst onaangename invloed op hem hebben, vooral op empathische mensen”, onthult de hypnotherapeut.

/

Welke grenzen moeten worden gesteld?

Hoewel niemand zijn vrienden wil achterlaten in hun eigen oceaan van ellende en verdriet, is het cruciaal om grenzen te stellen aan iemands vermogen om het trauma en de ellende van anderen te ontvangen. Bovendien helpt het je bewust zijn en de ander vertellen over je eigen behoefte aan praten en luisteren om een betere steun en vriend te worden. Gebruik zachte, zorgzame zinnen en druk betrokkenheid uit, maar ook je mogelijke onvermogen om te helpen of goed te reageren. “Denk eraan, je vrienden zijn geen therapeuten. Ze hebben niet de opleiding of de mentale draagkracht om met grote hoeveelheden trauma’s om te gaan naast hun eigen emoties”, zegt de deskundige.

Maar het is niet de bedoeling om schuldgevoelens te creëren. We hebben allemaal onze gevoelens al (te veel) geventileerd, zonder rekening te houden met de schadelijke gevolgen voor de psychische gezondheid van de persoon tegenover ons. Dus om niet te vervallen in trauma dumping geeft Marie Fraser een makkelijk uit te voeren tip: schrijven. Inderdaad, je pijn op papier zetten is een veilige en effectieve manier om je negatieve emoties te ontladen. “Je hoeft het niet opnieuw te lezen en het hoeft niet logisch te zijn, maar door je emoties van de pagina te halen, zou je een zekere bevrijding moeten voelen”, besluit ze.

Lees ook: Uniqlo en Marni lanceren tweede collectie

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.