Zit jij wel eens uren te dagdromen en onrealistische scenario’s te bedenken? Zo ja, dan doe je er goed aan, volgens de wetenschap. Volgens een studie die op 13 april 2022 in het Journal of Experimental Psychology werd gepubliceerd, zou het laten afdwalen van je gedachten zelfs leiden tot “gelukkigere” en “gezondere” mensen. “De huidige studie testte de hypothese dat mensen hun vermogen onderschatten om te genieten van het proces van ‘gewoon denken'”, schrijven de auteurs van de studie.
Een eerdere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Emotion in maart 2021 en gemeld door Forbes, toonde al de positieve deugden van dagdromen op de mentale gezondheid aan.
Verdwalen in je gedachten om stress te verminderen
Wetenschappers van de universiteit van Kyoto (Japan) voerden een reeks van zes studies uit bij 30 Japanse universiteitsstudenten. “De deelnemers werd gevraagd om in een kamer te zitten en te wachten zonder iets te doen,” zeggen de onderzoekers.
Lees ook: Deze 5 boeken wil je deze zomer nog gelezen hebben
De auteurs van de studie vroegen de deelnemers eerst te voorspellen hoe graag ze hun gedachten 20 minuten lang zonder afleiding zouden laten dwalen. Wat bleek? Ze vonden deze activiteit over het algemeen veel leuker dan ze hadden verwacht. Er werd een anti-stress effect vastgesteld, alsook een stimulering van hun creativiteit.
In een tweede stap vroegen ze de deelnemers te voorspellen hoeveel plezier ze zouden beleven aan het lezen van het nieuws gedurende 20 minuten, in vergelijking met het zitten en dagdromen 20 minuten. “Hoewel de deelnemers veronderstelden dat het leuker zou zijn om naar het nieuws te kijken na het voltooien van hun taken, rapporteerden ze vergelijkbare niveaus van plezier voor beide activiteiten”, argumenteren de wetenschappers.
De tijd nemen om de “simpele gedachte” te waarderen
Hoewel deze bevindingen wijzen op een inherente moeilijkheid bij het waarderen van de “simpele gedachte”, die vaak wordt gezien als tijdverspilling, hopen de auteurs van de studie dat het mensen in staat zal stellen om hun telefoons neer te leggen en gewoon te genieten van het verdwalen in hun gedachten.
Lees ook: Nationale Relaxdag: zo leer je mediteren
“Mensen hebben een groot vermogen om in hun eigen gedachten op te gaan. Maar onze studie suggereert dat mensen moeite hebben om in te schatten hoe stimulerend denken kan zijn. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen zich liever bezighouden met elektronische apparaten en andere afleidingen, dan een moment te nemen om na te denken en te fantaseren in het dagelijks leven”, aldus Aya Hatano, hoofdauteur van het onderzoek en professor aan de Kyoto University.