‘Virgil was here’, het ontroerende eerbetoon van Louis Vuitton aan Virgil Abloh
©

‘Virgil was here’, het ontroerende eerbetoon van Louis Vuitton aan Virgil Abloh

Leestijd: 1 min

Gisterenavond presenteerde Louis Vuitton de laatste mannencollectie van Virgil Abloh voor het modehuis in Miami. De 44-jarige ontwerper overleed op zondag 28 november aan de gevolgen van kanker. Het was een ontroerende gebeurtenis die een hulde bracht aan het nalatenschap van de designer. 

/

Op maandagavond 30 november 2021 zou Virgil Abloh de mannencollectie van Louis Vuitton voor lente-zomer 2022 presenteren in Miami tijdens de beroemde kunstbeurs Art Basel. Het defilé ging door, maar het was helaas zonder de aanwezigheid van de ontwerper zelf. Hij overleed zondag 28 november 2021 aan de gevolgen van een zeldzame en agressieve vorm van kanker, cardiale angiosarcoom. Hij zou zelf aangedrongen hebben dat het event doorging, onder de noemer ‘Virgil was here’.

Lees ook: Virgil Abloh verliest strijd aan kanker, een portret van de invloedrijke modeontwerper.

Virgil Abloh, de erfenis van een pionier voor Louis Vuitton Homme

Virgil Abloh’s laatste modeshow voor Louis Vuitton Homme was een heuse emotionele rollercoaster. Vrienden, beroemdheden, professionals uit de industrie… Ze waren gisteren allemaal aanwezig tijdens het eerbetoon in het Marine Stadium in de hoofdstad van de Amerikaanse staat Florida.

“De ontroerende show die volgt, is een idee dat Virgil en ik drie jaar geleden voor het eerst bespraken. Het gaat over de overgang van de kindertijd naar volwassenheid. Virgil transformeerde deze levensfase en bedacht er een nieuwe context rond door uitdrukking te geven aan zijn unieke talent en visie”, aldus Michael Burke, CEO van Louis Vuitton, enkele minuten voor de show van start ging.

“Het idee van volwassen worden was belangrijk voor hem, omdat het inspireren en mondig maken van de jongere generatie een van zijn belangrijkste doelen waren. Bij Louis Vuitton, maar ook in de rest van zijn leven. Hij gebruikte zijn platform om grenzen te doorbreken, om deuren te openen, om kunst, design, muziek en natuurlijk mode in de kijker te zetten, zodat iedereen deze wereld van binnenuit kon zien. Zonder dat het alleen bij dromen moest blijven.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Louis Vuitton (@louisvuitton)

Virgil was here

Met als titel ‘Virgil was here’ belichtte de show de codes die de Afro-Amerikaanse ontwerper openstelde voor Louis Vuitton, waar hij in 2018 aan de slag ging. Zoals de streetwear-inspiratie, futuristische esthetiek, diverse en inclusieve casting, en flitsende kleuren gecombineerd met meer sobere tinten.

Lees ook: 200 jaar Louis Vuitton, dit wist je nog niet over de oprichter.

Net voor de show werd een reusachtig, kleurrijk standbeeld van Abloh opgezet. Tijdens de finale schreven drones – onder een daverend applaus – “Virgil was here” in de lucht. Zijn team en de modellen brachten zichtbaar ontroerd nog een laatste groet aan de man die meewerkte aan de democratisering van het idee van luxe.

Bekijk hieronder een aantal van onze favoriete looks uit de show:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.