Crush of the Day: De vegan shoes van Veja
© Veja

Crush of the Day: De vegan shoes van Veja

Door Lieselotte Van Hemelrijck & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

Vegan shoes... eh… wat? Ja, je leest het goed: vegan shoes. Schoenen die niet van dierlijk materiaal worden gemaakt. Veja ging de gedurfde uitdaging aan en verrast ons nu met leuke sneakers die dier- en milieuvriendelijk zijn, én onder fair trade omstandigheden worden geproduceerd. Wij zijn fan!

Eind vorig jaar nog gaf Emma Watson een shout-out naar het in Parijs gevestigde merk Veja en ook Marion Cotillard is al jaren een trouwe fan. Als de naam je niet bekend in de oren klinkt, komt dat waarschijnlijk omdat oprichters François-Ghislain Morillion en Sébastien Kopp ervoor kozen om de marketingkosten tot een minimum te beperken.

Het merk maakt geen gebruik van reclame in de hoop onnodige kosten en afval te voorkomen. Het voordeel daarvan is dat de prijs van de schoenen daardoor gedrukt wordt. Het nadeel is dat Veja ook geen extra voorraad produceert, dus als je een paar van deze coole sneakers in je kast wil, ben je er beter snel bij.

Maar we zeiden het al: Veja schoenen staan voor fair trade. Zo zijn ze gemaakt van biologisch katoen dat het merk inkoopt bij 320 kleine Braziliaanse boeren die zich allen toeleggen op biologische landbouw. Het gebruikte rubber komt uit het Amazonewoud, de enige plek op aarde waar rubberbomen nog in het wild groeien. Het merk werkt er samen met 60 families van rubbertappers die de stof rechtstreeks oogsten van de bomen. Veel groener dan dit zal een sneaker niet snel worden!

Dus wij zijn fan! Want zeg nu zelf: coole sneakers die goed zijn voor mens, dier en natuur, die wil je toch gewoon hebben?

Meer info over Veja, hun sneakers en hun manier van werken vind je op ww.veja-store.com.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Bio, Fairtrade, Schoenen, Veja.